Zima to trudny czas dla fanów domowych trunków, ale wystarczy odrobina sprytu, by nie rezygnować z wysokoprocentowych produkcji - można na przykład sięgnąć po dostępne przez cały rok składniki lub owoce suszone. Dziś na blogu przedstawiamy przepis na nalewkę z suszonych śliwek, a także dobroczynne właściwości tych owoców.
Składniki na nalewkę z suszonych śliwek
Nalewka z suszonych śliwek najczęściej występuje w wariancie na spirytusie, ale przedstawiamy też inną - delikatniejszą w smaku i procentowej mocy - wersję.
Składniki na nalewkę z suszonych śliwek ze spirytusem
- 0,5 kilograma suszonych śliwek - mogą być kupowane lub samodzielnie suszone (owoce bez pestek)
- 2 litry 40% czystej wódki
- 0,5 litra spirytusu 95%
- 0,5 litra przegotowanej, przestudzonej wody
Składniki na nalewkę z suszonych śliwek z wódką
- 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek
- 3 litry czystej wódki 40%
Inne dodatki do nalewki z suszonych śliwek
Poza wymienionymi powyżej składnikami, które są niezbędne do przygotowania nalewki z suszonych śliwek, można jeszcze dodać według własnego uznania i preferencji następujące dodatki:
- pomarańcze,
- cytryny,
- suszone lub świeże liście mięty,
- cynamon,
- rodzynki,
- winogrona,
- jabłka,
- miód,
- skórkę cytrynową lub pomarańczową.
Powyższe składniki dodaje się do nalewki na tym samym etapie, kiedy suszone śliwki.
Wykonanie nalewki z suszonych śliwek krok po kroku
Jak z powyższych składników wykonać nalewkę z suszonych śliwek? By cieszyć się jej głębokim smakiem i aromatem, wystarczy wykonać wszystkie opisane poniżej kroki:
- Usunąć pestki (jeżeli posiadają pestki), a następnie suszone owoce pokroić na drobne kawałki.
- Śliwki - mogą zostać wzbogacone o inne owoce lub przyprawy, lista powyżej - umieszczamy w butli (np. tym gąsiorze 5 l).
- Owoce zalewamy spirytusem, wódką i wodą (wersja mocniejsza) lub samą wódką (wersja delikatniejsza i bardziej aromatyczna).
- Co kilka dni potrząsamy znajdującą się w butli zawartością.
- Po minimum 4 tygodniach (optymalny czas to 5-6) nalewkę filtrujemy (np. przy pomocy lejka z sitkiem), a następnie odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
- Trunek przelewamy do mniejszych butelek - najlepsze będą butelki na nalewki z naszej oferty.
Szacuje się, że nalewka z suszonych śliwek osiąga pełnię smaku dopiero po około roku od zalania owoców alkoholem. Zimą trudno o świeże i aromatyczne owoce, dlatego warto przetestować inne smaki i korzystać z dostępnych wówczas zasobów.
Suszone śliwki - właściwości
Poza byciem składnikiem na pyszny, aromatyczny trunek suszone śliwki mają szereg prozdrowotnych właściwości. Najważniejsze z nich to:
- są cennym źródłem witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B, a także pierwiastków, takich jak potas, żelazo i magnez,
- zawierają dużo błonnika, który pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a także szybko zaspokaja głód,
- są sycące i doskonałe jako zdrowa przekąska. Mimo dość wysokiej kaloryczności - 300 kcal w 100 g owoców - są polecane nawet osobom na diecie (oczywiście z umiarem - od 2 do 10 sztuk dziennie),
- zawierają dużo pektyny, która spowalnia wchłanianie cukrów,
- przyspieszają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit,
- zawierają miedź, która poprawia koncentrację i wspiera pamięć,
- w suszonych śliwkach znajduje się dużo antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.