Wiosna obfituje w świeże owoce i warzywa, z których można przyrządzić dania obiadowe lub dodatki do potraw. W asortymencie naszego sklepu pojawiło się wiele gatunków warzyw i owoców, a także oferowane już wcześniej kiszonki własnej produkcji. Będą one doskonałą bazą do zrealizowania przepisów na szybką sałatkę lub surówkę.
Sałatka czy surówka?
Jeśli chodzi o definicję, to za surówkę pierwotnie uważało się potrawę z surowych warzyw, najczęściej stanowiącą dodatek do obiadu. Popularne surówki to colesław (z surowej kapusty głowiastej) lub z marchewki. Do surówek używa się niekiedy również kiszonek (najczęściej kapusty). Sałatka to pojęcie o szerszym znaczeniu, rozumiana jako potrawa z przeróżnych - niekoniecznie surowych - składników, takich jak mięso, ryby, gotowane warzywa, sery, owoce i inne.
Obecnie określeń “surówka” i “sałatka” - używa się wymiennie, a ich pierwotne znaczenia i sztywny podział zatarły się. Na potrzeby naszego wpisu blogowego będziemy bazować na tym, po jakich słowach częściej użytkownicy wyszukują na nie przepisów - może się zatem zdarzyć, co widać w pierwszym przepisie poniżej, że połączenie surowego selera i jabłka to sałatka, a nie surówka.
3 przepisy na wiosenną sałatkę
Przepis na sałatkę z selera i jabłka
Składniki
- 1 seler
- 1 jabłko
- połówka cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
- Selera obrać.
- Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne.
- Seler i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wycisnąć sok z połowy cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszać.
Do sałatki z selera i jabłka można również dodać odrobinę majonezu (samego lub wymieszanego 1:1 z jogurtem, by była lżejsza), wielbiciele słodkich smaków dosypują rodzynki i cukier.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- świeży koperek
- 2-3 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
- Drobno pokroić cebulę (fani pikantnych smaków mogą sięgnąć po cebulę czerwoną).
- Posiekać koperek.
- Dodać do siebie te wszystkie składniki, a następnie majonez. Pomieszać.
Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, a gdy nie jest konsumowana, należy schować ją do lodówki. Ta sałatka ma setki wariantów - do powyższego, podstawowego przepisu można również dodać boczek, suszone pomidory, ogórki konserwowe lub kiszone, brokuły lub awokado i jajko.
Przepis na sałatkę z buraków i ogórków kiszonych
Składniki
- 1 surowy burak
- 1 jabłko (najlepsza będzie jakaś kwaśna odmiana, np. gloster)
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone lub 1 duży
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku (sól, cukier, świeża pietruszka)
Wykonanie
- Surowego buraka i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Dodać przyprawy: sól, cukier, świeżą pietruszkę. Można również dodać odrobinę soku spod ogórków kiszonych.
- Dolać łyżkę oleju lub oliwy, dokładnie pomieszać.
3 przepisy na wiosenną surówkę
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty - kilogramowa lub odrobinę większa
- 1 cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- opcjonalnie 1 jabłko i 1 cebula
Wykonanie
- Zdjąć pierwsze liście z kapusty.
- Główkę podzielić na ćwiartki, usunąć twarde części i głąb, resztę drobno poszatkować.
- Na tym etapie do surówki można również dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i jabłko.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz, cukier.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Sos do surówki przygotowuje się z oliwy (ewentualnie oleju) ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Polać nim surówkę na kilka minut przed podaniem na stół.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka
Składniki
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- połówka cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach.
- Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Wycisnąć sok z połówki cytryny - dzięki temu jabłka tak szybko nie ciemnieją.
- Dodać pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Dokładnie pomieszać.
Do surówki z marchewki i jabłka niekiedy dodaje się 1-2 łyżki kwaśnej śmietany - jest to wersja bardziej kaloryczna. By surówka była bardziej chrupiąca, marchewkę i jabłko można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przepis na surówkę z pora i jabłka
Składniki
- 1 por
- 2 jabłka
- połówka cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1 łyżka oleju lub oliwy i niewielka łyżeczka musztardy
Wykonanie
- Pora umyć, osuszyć i posiekać.
- Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko skropić sokiem z połówki cytryny.
- Połączyć z posiekanym porem.
- Na tym etapie można dodać łyżkę oleju lub oliwy, a także odrobinę musztardy, jednak nie jest to obowiązkowe.
- Dodać sól i pieprz.
- Dokładnie pomieszać wszystkie składniki.