Wino z aronii to doskonały trunek na jesienne, długie wieczory, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też rozgrzewa i poprawia nastrój. Przedstawiamy przepis na wino aroniowe oraz wiele cennych informacji o owocach aronii.
Aronia - bogactwo witamin i minerałów
Aronia to jedno z najzdrowszych owoców - źródło wielu witamin, m.in. witaminy C, B2, B3, B9 (kwas foliowy), A, P oraz E, antocyjanów i minerałów takich jak fosfor, potas, wapń czy magnez. Dzięki temu bogactwu zaliczana bywa do tzw. superfood.
Aronia wykorzystywana jest w produkcji spożywczej, farmaceutycznej oraz kosmetycznej. Znajdziemy ją na obszarach leśnych, ogrodach, czy sadach, a pochodzi z Ameryki Północnej.
Aronia nie tylko na wino, czyli co przygotować z owoców aronii?
Z owoców aronii można przygotować wiele domowych przetworów. Najbardziej popularnym jest sok, który wykonuje się bardzo łatwo i szybko. Wykorzystywany jest do różnych deserów, jak również jako dodatek do herbaty. Jest bardzo smaczny i zdrowy, można go pić solo lub rozcieńczyć z wodą.
Konfitury, nalewki (w tym najpopularniejsza aroniówka) czy wino równie dobrze smakują i będą doskonałym wyposażeniem domowej spiżarni.
Owoce aronii idealnie sprawdzą się na wino aroniowe wytrawne lub półwytrawne. A w czym je przechowywać? W naszym sklepie znajdą Państwo butelki z nadrukiem UV “aroniówka”.
Właściwości aronii
Aronia przede wszystkim wzmacnia odporność, dlatego warto regularnie podawać ją dzieciom i dorosłym. Pomaga w nadciśnieniu, miażdżycy, łagodzi wiele schorzeń, może zapobiegać chorobom oczu, dzięki dużej ilości antocyjanów.
Ponadto owoce aronii wpływają korzystnie na wygląd skóry i spowalniają proces starzenia, dlatego często dodawane są do kremów przeciwzmarszczkowych.
Aronia to cenny owoc, dlatego warto włączyć go do naszej codziennej diety w postaci soków, wina lub nalewki (oczywiście w odpowiedniej ilości!).
Owoce na wino z aronii
Do przygotowania wina najlepsze będą owoce dojrzałe. Przed produkcją wina z aronii polecamy zmrozić owoce przez ok. 3-4 dni, aby pozbyć się goryczy. Jeśli natomiast chcemy wzbogacić smak, to polecamy dodać do wina inne owoce. Ich listę prezentujemy pod podstawowym przepisem.
Przepis na wino z aronii
Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczne, domowe wino z aronii.
Składniki
- 7 kg owoców aronii
- 5 l wody
- 2 kg cukru
- butelki na wino
- korkownica
- etykiety na wino
- balon na wino 10 l
- pojemnik fermentacyjny
- prasa do owoców
- lejek z sitkiem
- drożdże z pożywką lub drożdże aktywne
Sposób przygotowania
Owoce myjemy, mrozimy ok. 3-4 dni. Po odmrożeniu miażdżymy (nie miksujemy!), można je zmiażdżyć za pomocą prasy do owoców. Następnie wkładamy do balonu lub pojemnika fermentacyjnego.
Z połowy wody i połowy cukru gotujemy syrop, którym zalewamy masę owocową, dodajemy drożdże i szczelnie zamykamy rurką fermentacyjną. Naczynie z miksturą odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
Po tygodniu dodajemy drugą część syropu z cukrem. Odstawiamy na 2-3 miesiące. Po tym czasie usuwamy owoce z nastawu i zostawiamy do pełnego sklarowania.
Po kolejnych miesiącach (ok. 2) zlewamy do butelek, przyklejamy etykiety na wino domowe, podpisujemy i zakorkowujemy butelki.
Wino z aronii z dodatkami innych owoców
Z podstawowym, klasycznym przepisem można eksperymentować i dodawać różne przyprawy lub owoce lub soki z owoców. Popularnymi wersjami są:
- wino z aronii i jabłek,
- wino z aronii i malin,
- wino z aronii i winogron,
- wino z aronii i śliwek,
- wino z aronii i jeżyn,
- wino z aronii z rodzynkami.
Jeśli wykorzystujemy do produkcji wina soki owocowe, to ważne, żeby były one świeżo wyciskane.