Wino z ryżu to trunek odrobinę mocniejszy niż wino owocowe - w zależności od sposobu zrobienia może mieć około 17-18%. Jak w domowym zaciszu przygotować wino z ryżu? Jakie proporcje będą najlepsze i ile trzeba czekać, by móc skosztować tego wysokoprocentowego napoju?
Ryż to popularny surowiec do wytwarzania różnego rodzaju alkoholi. Wino to tylko jedna z propozycji. Inne warianty? Sake i arak. Sake to japoński trunek, wytwarzany na bazie sfermentowanego ryżu, z kolei arak to napój na bazie zacieru z ryżu lub daktyli, wzbogacony o melasę. Przepis na wino z ryżu opiera się na procesie fermentacji skrobi ryżowej, przy użyciu drożdży.
Jak zrobić wino z ryżu? Sprytne patenty
Największym atutem wina z ryżu jest fakt, że nie jest on sezonowy. Ryż jest dostępny na sklepowych półkach przez okrągły rok, nie trzeba czekać kilka miesięcy, aż zaczną się jego zbiory (jak jest w przypadku większości owoców i warzyw). Wytworzenie kilkunastu litrów tego wysokoprocentowego napoju to niski koszt. Czas fermentacji? Zaledwie 15 dni - dzięki temu trunek bardzo szybko jest gotowy do spożycia, a my możemy nastawić kolejną jego porcję, by fermentowała.
Do zrobienia wina z ryżu warto sięgnąć po drożdże do wina białego (np. Tokay lub innego, białego wina) lub drożdże piekarskie (przyspieszają proces fermentacji). Fani aromatycznych przypraw na etapie produkcji mogą dodać do butli cynamon, tymianek, gałkę muszkatołową, miętę lub inne dodatki. Powyższe składniki najlepiej umieścić w 15-litrowej szklanej butli z rurką fermentacyjną, a gotowy trunek przelać do przezroczystych butelek na wino.
Jak zrobić wino z ryżu - składniki
- 1 kg surowego ryżu
- 2,5 kg cukru
- 8 litrów wody
- 120-170 gramów rodzynek
- 7 gramów drożdży
Jak zrobić wino z ryżu krok po kroku?
Wykonanie tego trunku jest banalnie proste, wystarczy postępować według poniżej rozpisanej instrukcji:
- Surowy ryż wsypać do szklanego pojemnika, mieszczącego 15 litrów.
- Ryż zalać przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem.
- Dodać rodzynki i drożdże.
- Pojemnik fermentacyjny zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.
- Odstawić do ciepłego pomieszczenia na minimum 15 dni.
- Po upływie tego czasu wino należy zlać do butelek na wino, by dofermentowało do odpowiedniego poziomu.
Przepis na wino z ryżu - różne warianty
Wino z ryżu ma charakterystyczny kolor - można go zmienić i zabarwić, używając do tego na przykład karmelu (wystarczy 50 dag). Absolutnie zakazane podczas przygotowywania tego trunku jest używanie spirytusu, bo niweluje działanie drożdży winnych. Rodzynki warto przed dodaniem do wina z ryżu moczyć przez około godzinę i dopiero, gdy napęcznieją, dodać do butli fermentacyjnej.
Dla fanów owoców mamy dobrą wiadomość - do wina z ryżu można dodać dowolny wsad owocowy. Wówczas proporcje kształtują się następująco - 8 litrów wody zamieniamy na 5 litrów wody i 3 litry świeżo wyciśniętego soku owocowego (np. z jabłek). Również rodzynki można zastąpić innymi dodatkami (np. wiśniami lub śliwkami). Co ciekawe, raz użyty do produkcji wina ryż można wykorzystać ponownie do zrobienia kolejnej partii tego trunku - druga tura będzie jeszcze mocniejsza niż pierwsza.