Co smakosze domowych trunków mogą zrobić zimą, gdy dostępnych na sklepowych półkach świeżych owoców jest bardzo niewiele? Wystarczy odrobina sprytu i inwencji, by nawet w najzimniejsze miesiące nie rezygnować z produkcji win i nalewek. Dziś na blogu przedstawiamy przepis na wino bananowe, które można przygotować o każdej porze roku, również zimą.
Składniki na wino bananowe
- 3 kilogramy bananów wraz ze skórką
- 1,1 kilograma cukru
- woda - 1 litr wody na każdy 1 kilogram bananów
- 1 opakowanie drożdży z pożywką
- 15 gramów kwasku cytrynowego lub winnego (alternatywnie regulatora kwasowości)
Opcjonalnie:
- 100-250 mililitrów mocnego naparu z czarnej herbaty
- 0,3 - 0,4 kilograma rodzynek (alternatywnie koncentratu winogronowego)
- kilka dojrzałych, pokrojonych na drobne części owoce kaki i 1 owoc pomarańczy (kaki i wyciśnięty z pomarańczy sok dodaje się na samym końcu, przed etapem burzliwej fermentacji)
- 50 gramów świeżej skórki z mandarynek, pomarańczy lub cytryn (dodaje się ją do gotujących się bananów)
Wykonanie wina bananowego krok po kroku
- Banany dokładnie umyć i osuszyć, odkroić z nich czarne, twarde końcówki.
- Owoce pokroić na dwucentymetrowe plastry, włożyć do wrzątku i gotować około 30-40 minut.
- Banany wyjąć z wody i odsączyć. Wiele osób gotuje je na sitku, później znacznie łatwiej je przecedzić.
- Przygotować syrop: połączyć wodę (najlepiej ciepłą) z cukrem i kwaskiem lub regulatorem kwasowości, dokładnie wymieszać, by otrzymać jednolity roztwór.
- Po wystygnięciu banany połączyć z syropem, dodać drożdże.
- Na tym etapie wiele osób decyduje się na dodanie do owoców mocnego naparu z czarnej herbaty. Dzięki niemu wino będzie miało znacznie bardziej głęboki i szlachetny smak, poprawi się również jego kolor.
- Całość przelać do dużej butli lub gąsiora, dopełnić wodą, ale nie do samego końca szyjki (zostawić miejsce, gdy trunek zacznie fermentować, bo banany bardzo mocno się pienią). Polecamy użyć dwa 5-litrowe balony z korkiem i rurką fermentacyjną.
- Po około 2 tygodniach lub gdy etap burzliwej fermentacji się skończy, wino odcedzić. Pozostawić na parę godzin, a następnie zlać znad osadu, ponownie przelać do butli.
- Po kolejnych 3-4 tygodniach lub gdy wino bananowe już nie pracuje ponownie zlać je znad osadu. Trunek przelać do mniejszych butelek na wino - np. o pojemności 500 ml lub 750 ml.
- Zalecane jest przechowywania wina bananowego w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wskazówki, by wino bananowe było pyszne
Banany ze skórką w trakcie gotowania czernieją, jest to typowe i nie ma powodu do niepokoju, że zepsuje to smak wina. Nie każdy przepis na wino bananowe radzi, by gotować je ze skórką. Istnieją również receptury, w których zaleca się ich obranie. Jeżeli decydujemy się na obranie bananów ze skórki, to zamiast 3 kilogramów potrzebne będzie więcej owoców. Z bananów zawsze - nie ma tu wyjątków - obcina się twarde, czarne końcówki.
Jakie owoce wybrać, by wino było najsmaczniejsze? Wytwórcy domowych trunków polecają banany dojrzałe, to znaczy ze skórką w intensywnie żółtej barwie, z czarnymi kropkami. Owoców po kupieniu nie należy przechowywać w lodówce - tracą smak i cenne, prozdrowotne właściwości. Jeżeli wino bananowe odkładamy w czasie i chcemy je robić dopiero za kilka dni, to lepiej nie kupować zawczasu owoców bardzo dojrzałych, bo mogą zdążyć się zepsuć. Rozwiązania są dwa: albo kupić mocno dojrzałe banany w dniu, kiedy chcemy przygotowywać wino albo też kupić zielonkawe banany, które po kilku dniach dojrzeją (ich skórka zmieni barwę na żółtą). Co zrobić z bardzo zielonymi i niedojrzałymi bananami? Jest na to sprytny patent - zielone banany można zamknąć np. w worku strunowym z jabłkami. Jabłka zawierają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania bananów. Osoby, które mają problem z wysokim poziomem cukru lub cierpią na cukrzycę, powinny wybierać banany mniej dojrzałe - im bardziej dojrzałe i żółte, tym więcej jest w nich cukru.