Z jakich składników fani domowych nalewek mogą w zimie przygotować smaczny trunek? Jedną z opcji jest wykorzystanie miodu pszczelego. Wykonanie miodówki i przepis na taką nalewkę są banalnie proste, a co najważniejsze można ją skosztować od razu po zrobieniu. Na zdrowie!
Jaki miód wybrać do nalewki miodowej, czyli miodówki?
Istnieje bardzo wiele wersji przepisu na nalewkę miodową, pojawiają się w nich przeróżne rodzaje miodu, najczęściej:
- miód lipowy,
- miód wielokwiatowy,
- miód gryczany.
Oryginalną wersją przepisu na miodówkę jest patent, by wykorzystać 3 rodzaje miodu, z czego obowiązkowa jest jedna część gryczanego, a reszta wybrana według uznania i własnych preferencji. Na rynku dostępnych jest wiele miodów syntetycznych (sztucznych) - są one absolutnie niewskazane do produkcji domowych nalewek.
Jeżeli miód się skrystalizował lub jest bardzo gęsty, to wystarczy pojemnik czy słoik wstawić do gorącej wody. Po rozpuszczeniu się można go łatwo pomieszać z pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania nalewki. Żeby nie pozbawić miodu smaku i cennych witamin, do robienia miodówki zalecamy używać wyłącznie szklanych opakowań, a roztwór przed przelaniem do butelek mieszać tylko drewnianymi sztućcami.
Co podkreśli i wzbogaci smak nalewki miodowej? Najczęściej sięga się po:
- goździki,
- cytrynę,
- korę cynamonu,
- laskę wanilii,
- imbir (najlepszy będzie świeży),
- ziarna kardamonu,
- ziele angielskie,
- gałkę muszkatołową,
- kawę,
- skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Miodówka i przepis na nią często występuje w wariancie korzennym. Jest to propozycja dla fanów aromatycznych trunków, które nie są bardzo słodkie - słodycz miodu jest przełamana przyprawami o wyrazistym smaku i aromacie: imbirem, goździkami, kardamonem i innymi dodatkami.
Miodówka: przepis, składniki i wykonanie
Do wykonania nalewkę miodowej wystarczą 3 składniki: dobrej jakości naturalny miód, alkohol oraz cytryny (owoce lub sok). O innych, aromatycznych dodatkach, piszemy powyżej.
Składniki na nalewkę miodową z lekko kwaśną nutą
- 1 litr spirytusu
- 1 litr miodu
- 1 litr soku z cytryn
Składniki na nalewkę miodową - słodszą, ale mocniejszą
- 1 litr spirytusu
- 1 l wody
- 0,5 l miodu
Wykonanie nalewki miodowej krok po kroku:
- Do dużego garnka wlewamy wodę i miód, całość stawiamy na niewielkim gazie aż do zagotowania się.
- Gdy na powierzchni pojawi się piana i szumowiny, to trzeba je zebrać - dzięki temu nalewka będzie bardziej przejrzysta.
- By mieć pewność, że miodówka będzie klarowna, warto słodki syrop przecedzić (np. przez gazę lub sitko z bardzo drobnymi oczkami). Jeżeli jest taka potrzeba, to czynność przecedzania można powtórzyć nawet kilkukrotnie.
- Do przestudzonego słodkiego syropu dodajemy alkohol.
- Nalewkę rozlewamy do odpowiednich butelek - najlepsze będą butelki na nalewki o pojemności 500 ml lub 700 ml.
- W teorii już na tym etapie trunek jest gotowy do skosztowania, ale im dłużej postoi - kilka tygodni czy miesięcy - tym finalnie będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Jakiekolwiek dodatki - sok z cytryny, przyprawy, kawę lub inne - dodaje się na etapie, gdy słodki syrop jest na wolnym ogniu i jeszcze się nie zagotował.