Słodki, gęsty likier ma wielu zwolenników. Amatorzy tego trunku często wykonują go samodzielnie. W jaki sposób? Przedstawiamy sprawdzony przepisy, jak prosto i szybko zrobić domowy likier kokosowy.
Przepis na domowy likier kokosowy
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 0,5 l czystej wódki 40%
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
Wykonanie:
- Wiórki kokosowe wsyp do szczelnego, zamykanego pojemnika (np. słoika) i zalej wódką. Odstaw na noc. Bardziej intensywny i aromatyczny trunek uzyskasz po odczekaniu 3-4 dni.
- Jeżeli po tym czasie wiórki wchłoną cały alkohol, to dolej trochę zwykłego mleka i odstaw na kolejne 2-3 godziny.
- Wiórki nasączone wódką odciśnij np. przez gęste sito, gazę lub materiał tetrowy. Wódkę przelej do butelki, dolej 2 puszki mleka, całość dokładnie wymieszaj. Zakręć butelkę zakrętką lub zatkaj korkiem.
- Likier najlepiej smakuje schłodzony, więc najlepiej odstawić go do lodówki.
Wiórki można zostawić (np. w zamrażalniku) i wykorzystać w przyszłości do wypieków. Według innej szkoły zamiast skondensowanego mleka używa się mleczka kokosowego, jednak trunek jest wtedy znacznie rzadszy i mniej słodki.