Pesto z jarmużu do słoika – 5 przepisów z różnymi dodatkami

Pesto z jarmużu do słoika – 5 przepisów z różnymi dodatkami

Jarmuż to zielony skarb natury, który charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych i intensywnym smakiem, co czyni go doskonałym składnikiem wielu potraw. Szczególnie polecamy przygotować pesto z jarmużu – proste, a jednocześnie wzbogacające różnorodne dania. Zobacz 5 przepisów na pesto z jarmużu i wybierz swój ulubiony.

Pesto z jarmużu – zastosowanie w wielu potrawach

Pesto z jarmużu to świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. W klasycznej wersji jest to gęsty sos, który można zrobić z jarmużu, orzechów, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu. 

Można je wykorzystać na wiele sposobów, m.in. jako:

  • sos do makaronu
  • pastę do kanapek
  • dip do warzyw
  • dodatek do pizzy i zapiekanek
  • marynatę do mięs
  • sos do sałatek.

1. Przepis na klasyczne pesto z jarmużu

Klasyczne pesto z jarmużu pasuje do każdego dania, bo zawiera tylko podstawowe dodatki, podkreślające smak głównego warzywa.

Składniki:

  • jarmuż – 2 garście
  • orzechy nerkowca – 40 g
  • parmezan – 20 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • sól i pieprz wg preferencji.

Akcesoria:

[product id="1200,2165,1463" onlyAvailable="true"]

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i osusz.
  2. Zmiksuj jarmuż z orzechami, parmezanem, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

2. Przepis na pesto z jarmużu z suszonymi pomidorami

Pesto z jarmużu z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni włoskiej. Może też stanowić bazowy sos do pizzy.

Składniki:

  • jarmuż – 2 garście
  • suszone pomidory – 40 g
  • orzechy włoskie – 40 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • sól i pieprz wg preferencji.

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i osusz.
  2. Zmiksuj jarmuż z orzechami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Pesto z jarmużu na pizzy

3. Przepis na pesto z jarmużu z pestkami dyni

Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej oryginalny smak klasycznego pesto, to zastąp orzechy nerkowca pestkami dyni. Mają one lekko orzechowy smak, ale też nieco goryczki.

Składniki:

  • jarmuż – 2 garście
  • pestki dyni – 40 g
  • parmezan – 40 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • sól i pieprz wg preferencji.

[product id="3000,2074,2687" onlyAvailable="true"]

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i osusz.
  2. Zmiksuj jarmuż z orzechami, pestkami dyni, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

4. Przepis na pesto z jarmużu z papryką

Papryka to składnik, który idealnie komponuje się z jarmużem. To pesto bardzo dobrze będzie komponowało się z makaronami.

Składniki:

  • jarmuż – 2 garście
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • orzechy włoskie – 40 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • sól i pieprz wg preferencji.

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i osusz.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki.
  3. Zmiksuj jarmuż z orzechami, papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Makaron z pesto z jarmużu

5. Przepis na pesto z jarmużu z awokado

I na koniec proponujemy prawdziwą bombę witaminową: pesto z jarmużu z awokado. Pełne najlepszej jakości tłuszczów, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Ze względu na neutralny smak awokado, to pesto także pasuje do wszelkiego rodzaju potraw.

Składniki:

  • jarmuż – 2 garście
  • awokado dojrzałe – 1 sztuka
  • orzechy włoskie – 40 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • sól i pieprz wg preferencji.

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj i osusz.
  2. Awokado obierz i pokrój na kawałki.
  3. Zmiksuj jarmuż, awokado, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny na gładką masę.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Pesto z jarmużu z awokado możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Jarmuż – skarbnica witamin i minerałów

Jarmuż jest niskokaloryczny, a jednocześnie zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.:

  • Witaminę A: odpowiada za prawidłowy wzrok, stan skóry i błon śluzowych.
  • Witaminę C: wzmacnia odporność organizmu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • Witaminę K: odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
  • Kwas foliowy: ważny dla rozwoju płodu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Wapń: niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
  • Magnez: reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego.
  • Żelazo: zapobiega anemii.

Warto więc włączyć to warzywo do swojej diety. W wersji surowej nie każdy przepada za jarmużem, natomiast w postaci pesto powinien przypaść do gustu nawet dzieciom.

Zobacz też inne nasze przepisy na pyszne i zdrowe warzywne przetwory. Znajdziesz je w kategorii Przepisy na warzywa w słoiku.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium