Jarmuż to zielony skarb natury, który charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych i intensywnym smakiem, co czyni go doskonałym składnikiem wielu potraw. Szczególnie polecamy przygotować pesto z jarmużu – proste, a jednocześnie wzbogacające różnorodne dania. Zobacz 5 przepisów na pesto z jarmużu i wybierz swój ulubiony.
Pesto z jarmużu – zastosowanie w wielu potrawach
Pesto z jarmużu to świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. W klasycznej wersji jest to gęsty sos, który można zrobić z jarmużu, orzechów, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu.
Można je wykorzystać na wiele sposobów, m.in. jako:
- sos do makaronu
- pastę do kanapek
- dip do warzyw
- dodatek do pizzy i zapiekanek
- marynatę do mięs
- sos do sałatek.
1. Przepis na klasyczne pesto z jarmużu
Klasyczne pesto z jarmużu pasuje do każdego dania, bo zawiera tylko podstawowe dodatki, podkreślające smak głównego warzywa.
Składniki:
- jarmuż – 2 garście
- orzechy nerkowca – 40 g
- parmezan – 20 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 80 ml
- sól i pieprz wg preferencji.
Akcesoria:
[product id="1200,2165,1463" onlyAvailable="true"]
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz.
- Zmiksuj jarmuż z orzechami, parmezanem, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
2. Przepis na pesto z jarmużu z suszonymi pomidorami
Pesto z jarmużu z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni włoskiej. Może też stanowić bazowy sos do pizzy.
Składniki:
- jarmuż – 2 garście
- suszone pomidory – 40 g
- orzechy włoskie – 40 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 80 ml
- sól i pieprz wg preferencji.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz.
- Zmiksuj jarmuż z orzechami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

3. Przepis na pesto z jarmużu z pestkami dyni
Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej oryginalny smak klasycznego pesto, to zastąp orzechy nerkowca pestkami dyni. Mają one lekko orzechowy smak, ale też nieco goryczki.
Składniki:
- jarmuż – 2 garście
- pestki dyni – 40 g
- parmezan – 40 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 80 ml
- sól i pieprz wg preferencji.
[product id="3000,2074,2687" onlyAvailable="true"]
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz.
- Zmiksuj jarmuż z orzechami, pestkami dyni, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
4. Przepis na pesto z jarmużu z papryką
Papryka to składnik, który idealnie komponuje się z jarmużem. To pesto bardzo dobrze będzie komponowało się z makaronami.
Składniki:
- jarmuż – 2 garście
- papryka czerwona – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 40 g
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 80 ml
- sól i pieprz wg preferencji.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki.
- Zmiksuj jarmuż z orzechami, papryką, czosnkiem i oliwą z oliwek na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pesto z jarmużu możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

5. Przepis na pesto z jarmużu z awokado
I na koniec proponujemy prawdziwą bombę witaminową: pesto z jarmużu z awokado. Pełne najlepszej jakości tłuszczów, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Ze względu na neutralny smak awokado, to pesto także pasuje do wszelkiego rodzaju potraw.
Składniki:
- jarmuż – 2 garście
- awokado dojrzałe – 1 sztuka
- orzechy włoskie – 40 g
- czosnek – 1 ząbek
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- oliwa z oliwek – 80 ml
- sól i pieprz wg preferencji.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i osusz.
- Awokado obierz i pokrój na kawałki.
- Zmiksuj jarmuż, awokado, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny na gładką masę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Pesto z jarmużu z awokado możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Jarmuż – skarbnica witamin i minerałów
Jarmuż jest niskokaloryczny, a jednocześnie zawiera mnóstwo witamin i minerałów, m.in.:
- Witaminę A: odpowiada za prawidłowy wzrok, stan skóry i błon śluzowych.
- Witaminę C: wzmacnia odporność organizmu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witaminę K: odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
- Kwas foliowy: ważny dla rozwoju płodu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Wapń: niezbędny dla zdrowych kości i zębów.
- Magnez: reguluje pracę układu nerwowego i mięśniowego.
- Żelazo: zapobiega anemii.
Warto więc włączyć to warzywo do swojej diety. W wersji surowej nie każdy przepada za jarmużem, natomiast w postaci pesto powinien przypaść do gustu nawet dzieciom.
Zobacz też inne nasze przepisy na pyszne i zdrowe warzywne przetwory. Znajdziesz je w kategorii Przepisy na warzywa w słoiku.