
Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny, to często przygotowywany domowy trunek. Chcesz wiedzieć, jak przygotować nalewkę z żurawiny? Zobacz nasze przepisy: jeden na klasyczną żurawinówkę, a drugi na nalewkę z żurawiny z wanilią.
Właściwości żurawiny
Malutkie czerwone owocowe żurawiny kryją w sobie wiele wartościowych składników. Z tego powodu wskazuje się, że te owoce mogą posiadać następujące właściwości:
- Działanie antyoksydacyjne – żurawina jest bogata w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, co może przyczynić się do ochrony przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.
- Wsparcie dla układu pokarmowego – kwasowość żurawiny może wspomagać trawienie, a także zapobiegać infekcjom dróg moczowych.
- Bogactwo witamin – żurawina zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B, co wpływa korzystnie na układ immunologiczny i ogólną kondycję organizmu.
Oczywiście powyższe korzyści byłyby najlepsze, gdyby żurawina była spożywana na surowo. Co jednak jest trudne ze względu na cierpki smak owoców.
Nalewka z żurawiny – przepis klasyczny
Poniżej prezentujemy przepis na najbardziej klasyczną nalewkę z żurawiny. Taką, gdzie zalewa się całe owoce i czeka 4-6 tygodni aż trunek nabierze odpowiedniego smaku.
Składniki:
- żurawina świeża lub mrożona – 500 g
- cukier – 250 g
- wódka (45%) – 300 ml
- spirytus 40% – 100 ml
- woda – 250 ml.
Akcesoria:
- słoik o pojemności 900 ml-1 litr, jeśli używasz ilości składników z naszej listy lub słój szklany wielofunkcyjny, gdy chcesz przygotować od razu kilka litrów nalewki,
- butelki na nalewki,
- etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem,
- małe sitko lub worek filtracyjny,
- lejek.
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny dokładnie umyj.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier. Gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Zostaw do ostygnięcia.
- Owoce umieść w słoju, zalej syropem i dodaj spirytus. Zamknij słoik i odstaw na około 4-6 tygodni w ciemne miejsce. Co jakiś czas regularnie potrząsaj słoikiem.
- Po upływie tego czasu, przecedź nalewkę przez gęste sito lub gazę, a następnie rozlej do butelek.
Nalewka z żurawiny z wanilią
Do nalewki żurawinowej można dodać też laskę wanilii. Dzięki temu zyska ona na aromacie. W tym przepisie owoce miksujemy i dopiero później zalewamy płynami.
Składniki:
- żurawina świeża lub mrożona – 1 kg
- wódka – 500 ml
- spirytus 40% – 1 litr
- cukier – 500 g
- wanilia – ½ laski
Akcesoria:
- słój szklany
- butelki na nalewki,
- etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem,
- małe sitko lub worek filtracyjny,
- lejek.
Sposób przygotowania:
- Jeśli korzystasz ze świeżej żurawiny, to owoce umieść na dwa dni w zamrażalniku.
- Następnie rozmroź i zmiksuj.
- Włóż do słoja i zalej wódką oraz spirytusem.
- Dodaj cukier i wanilię.
- Odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem.
- Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej do butelek.
- Dla uzyskania lepszego smaku szczelnie zamkniętą butelkę odstaw na trzy miesiące w chłodne miejsce.
Eksperymentując z różnymi przepisami, możesz dostosować nalewkę do swoich preferencji smakowych. Możesz dodać inne przyprawy (np. goździki, anyż, kardamon, laska cynamonu), a cukier zastąpić miodem.
A jeśli nie chcesz czekać tygodniami na nalewkę, to możesz skorzystać z zaprawki żurawinowej do alkoholu.