Nalewka z żurawiny – przepisy na żurawinówkę

Nalewka z żurawiny – przepisy na żurawinówkę

Żurawinówka, czyli nalewka z żurawiny, to często przygotowywany domowy trunek. Chcesz wiedzieć, jak przygotować nalewkę z żurawiny? Zobacz nasze przepisy: jeden na klasyczną żurawinówkę, a drugi na nalewkę z żurawiny z wanilią.

Właściwości żurawiny

Malutkie czerwone owocowe żurawiny kryją w sobie wiele wartościowych składników. Z tego powodu wskazuje się, że te owoce mogą posiadać następujące właściwości:

  • Działanie antyoksydacyjne – żurawina jest bogata w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, co może przyczynić się do ochrony przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.
  • Wsparcie dla układu pokarmowego – kwasowość żurawiny może wspomagać trawienie, a także zapobiegać infekcjom dróg moczowych.
  • Bogactwo witamin – żurawina zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B, co wpływa korzystnie na układ immunologiczny i ogólną kondycję organizmu.

Oczywiście powyższe korzyści byłyby najlepsze, gdyby żurawina była spożywana na surowo. Co jednak jest trudne ze względu na cierpki smak owoców.

Nalewka z żurawiny – przepis klasyczny

Poniżej prezentujemy przepis na najbardziej klasyczną nalewkę z żurawiny. Taką, gdzie zalewa się całe owoce i czeka 4-6 tygodni aż trunek nabierze odpowiedniego smaku.

Składniki:

  • żurawina świeża lub mrożona – 500 g
  • cukier – 250 g
  • wódka (45%) – 300 ml
  • spirytus 40% – 100 ml
  • woda – 250 ml.

Akcesoria:

Sposób przygotowania:

  1. Owoce żurawiny dokładnie umyj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier. Gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Owoce umieść w słoju, zalej syropem i dodaj spirytus. Zamknij słoik i odstaw na około 4-6 tygodni w ciemne miejsce. Co jakiś czas regularnie potrząsaj słoikiem.
  4. Po upływie tego czasu, przecedź nalewkę przez gęste sito lub gazę, a następnie rozlej do butelek.

Nalewka z żurawiny – składniki

Nalewka z żurawiny z wanilią

Do nalewki żurawinowej można dodać też laskę wanilii. Dzięki temu zyska ona na aromacie. W tym przepisie owoce miksujemy i dopiero później zalewamy płynami.

Składniki:

  • żurawina świeża lub mrożona – 1 kg
  • wódka – 500 ml
  • spirytus 40% – 1 litr
  • cukier – 500 g
  • wanilia – ½ laski

Akcesoria:

  • słój szklany
  • butelki na nalewki,
  • etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem,
  • małe sitko lub worek filtracyjny,
  • lejek.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystasz ze świeżej żurawiny, to owoce umieść na dwa dni w zamrażalniku. 
  2. Następnie rozmroź i zmiksuj.
  3. Włóż do słoja i zalej wódką oraz spirytusem. 
  4. Dodaj cukier i wanilię. 
  5. Odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem. 
  6. Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej do butelek. 
  7. Dla uzyskania lepszego smaku szczelnie zamkniętą butelkę odstaw na trzy miesiące w chłodne miejsce.

Eksperymentując z różnymi przepisami, możesz dostosować nalewkę do swoich preferencji smakowych. Możesz dodać inne przyprawy (np. goździki, anyż, kardamon, laska cynamonu), a cukier zastąpić miodem.

A jeśli nie chcesz czekać tygodniami na nalewkę, to możesz skorzystać z zaprawki żurawinowej do alkoholu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium