Co można zrobić z dojrzałych winogron? Najczęściej przyrządzanymi przetworami są sok, dżem, a z trunków oczywiście wino. Jednak z winogron można też przygotować domową nalewkę. By ułatwić sobie pracę, można skorzystać z urządzenia Thermomix. Sprawdź nasze dwa przepisy: na klasyczną nalewkę z winogron i z dodatkiem miodu.
Jakie winogrona wybrać na nalewkę?
Do nalewki z winogron można używać zarówno białych, jak i czarnych winogron. Ciemne winogrona nadają nalewce bardziej wyrazisty smak i kolor, podczas gdy białe winogrona pozwalają uzyskać lżejszy i delikatniejszy trunek.
Wybierając winogrona do nalewki, należy zwrócić uwagę na to, aby były dojrzałe i zdrowe. Owoce powinny być jędrne i pozbawione uszkodzeń. Należy unikać winogron, które są nadgniłe lub spleśniałe.
Wskazówki: dobór składników i przechowywanie nalewki
- Jeśli w przepisie występuje miód, to można użyć dowolnego rodzaju, ale najlepiej sprawdzi się miód lipowy lub akacjowy.
- Do nalewki można dodać przyprawy: goździki, cynamon, wanilię czy kardamon.
- Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych, chłodnych miejscach.
Nalewka z winogron przygotowana w Thermomixie
Klasyczna nalewka z winogron powstaje z tylko 4 składników. Jeśli do jej przyrządzenia wykorzystasz Thermomix, to zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Oczywiście nalewkę można przygotować także w sposób tradycyjny.
Składniki:
- winogrona – 1 kg
- cukier – 500 g
- wódka – 1 litr
- woda – 250 ml.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- duży słoik lub balon (gąsior) na wino, jeśli chcesz przyrządzić większą ilość
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyj i usuń szypułki.
- Włóż winogrona do naczynia Thermomix i dodaj cukier. Miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
- Dodaj wodę i wódkę, ponownie miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
- Przelej nalewkę do słoika, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni.
- Po upływie tego czasu, nalewkę przefiltruj przez gazę lub bawełnianą ściereczkę.
- Gotową nalewkę rozlej do butelek i szczelnie zakręć.
Nalewka winogronowa z miodem przygotowana w Thermomixie
Jeśli chcesz, to w nalewce z winogron możesz cukier zastąpić miodem. Wybierz miód płynny, który nie zaburzy smaku owoców. Dobrym wyborem będzie np. miód akacjowy lub lipowy. Unikaj natomiast miodów o bardzo wyraźnym smaku, jak gryczany czy spadziowy.
Składniki:
- winogrona – 1 kg
- miód – 300 g
- wódka – 1 litr
- woda – 250 ml.
Akcesoria:
- Thermomix
- butelki na nalewki
- duży słoik lub balon (gąsior) na wino, jeśli chcesz przyrządzić większą ilość
- etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
- lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyj i usuń szypułki.
- Włóż winogrona do naczynia Thermomix i miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
- Dodaj miód, wodę i wódkę, ponownie miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
- Przelej nalewkę do słoja, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni.
- Po upływie tego czasu, nalewkę przefiltruj przez gazę lub bawełnianą ściereczkę.
- Gotową nalewkę rozlej do butelek i szczelnie zakręć.
Zobacz też nasze inne przepisy na nalewki i przepisy na przetwory przygotowane w urządzeniu Thermomix.