Nalewka z winogron – przepisy Thermomix

Nalewka z winogron – przepisy Thermomix

Co można zrobić z dojrzałych winogron? Najczęściej przyrządzanymi przetworami są sok, dżem, a z trunków oczywiście wino. Jednak z winogron można też przygotować domową nalewkę. By ułatwić sobie pracę, można skorzystać z urządzenia Thermomix. Sprawdź nasze dwa przepisy: na klasyczną nalewkę z winogron i z dodatkiem miodu.

Jakie winogrona wybrać na nalewkę?

Do nalewki z winogron można używać zarówno białych, jak i czarnych winogron. Ciemne winogrona nadają nalewce bardziej wyrazisty smak i kolor, podczas gdy białe winogrona pozwalają uzyskać lżejszy i delikatniejszy trunek.

Wybierając winogrona do nalewki, należy zwrócić uwagę na to, aby były dojrzałe i zdrowe. Owoce powinny być jędrne i pozbawione uszkodzeń. Należy unikać winogron, które są nadgniłe lub spleśniałe.

Wskazówki: dobór składników i przechowywanie nalewki

  • Jeśli w przepisie występuje miód, to można użyć dowolnego rodzaju, ale najlepiej sprawdzi się miód lipowy lub akacjowy.
  • Do nalewki można dodać przyprawy: goździki, cynamon, wanilię czy kardamon.
  • Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych, chłodnych miejscach.

Nalewka z winogron przygotowana w Thermomixie

Klasyczna nalewka z winogron powstaje z tylko 4 składników. Jeśli do jej przyrządzenia wykorzystasz Thermomix, to zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Oczywiście nalewkę można przygotować także w sposób tradycyjny.

Składniki:

  • winogrona – 1 kg
  • cukier – 500 g
  • wódka – 1 litr
  • woda – 250 ml.

Akcesoria:

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Włóż winogrona do naczynia Thermomix i dodaj cukier. Miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
  3. Dodaj wodę i wódkę, ponownie miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
  4. Przelej nalewkę do słoika, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni.
  5. Po upływie tego czasu, nalewkę przefiltruj przez gazę lub bawełnianą ściereczkę.
  6. Gotową nalewkę rozlej do butelek i szczelnie zakręć.

Nalewka winogronowa z miodem przygotowana w Thermomixie

Jeśli chcesz, to w nalewce z winogron możesz cukier zastąpić miodem. Wybierz miód płynny, który nie zaburzy smaku owoców. Dobrym wyborem będzie np. miód akacjowy lub lipowy. Unikaj natomiast miodów o bardzo wyraźnym smaku, jak gryczany czy spadziowy.

Domowa nalewka z białych winogron

Składniki:

  • winogrona – 1 kg
  • miód – 300 g
  • wódka – 1 litr
  • woda – 250 ml.

Akcesoria:

  • Thermomix
  • butelki na nalewki
  • duży słoik lub balon (gąsior) na wino, jeśli chcesz przyrządzić większą ilość
  • etykiety na nalewki lub zawieszki na butelkę
  • lejek z sitkiem lub worek filtracyjny z uchwytem.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Włóż winogrona do naczynia Thermomix i miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
  3. Dodaj miód, wodę i wódkę, ponownie miksuj przez 30 sekund na obrotach 8.
  4. Przelej nalewkę do słoja, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni.
  5. Po upływie tego czasu, nalewkę przefiltruj przez gazę lub bawełnianą ściereczkę.
  6. Gotową nalewkę rozlej do butelek i szczelnie zakręć.

Zobacz też nasze inne przepisy na nalewki i przepisy na przetwory przygotowane w urządzeniu Thermomix.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium