Nalewka z orzecha włoskiego - 3 przepisy

Nalewka z orzecha włoskiego - 3 przepisy

Dietetycy polecają orzechy włoskie jako zdrową i dodającą energii przekąskę, a koneserzy domowych trunków jako składnik na pyszną nalewkę. Przedstawiamy 3 banalnie proste przepisy na nalewkę z orzecha włoskiego czarnego, zielonego i liści orzecha.

Nalewka z orzecha czarnego - przepis

Orzech czarny to gatunek, który jest doceniany za wyjątkowy smak oraz przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe właściwości. Zawiera w swoim składzie juglon, który jest uznawany za naturalny antybiotyk, a także witaminy, minerały i olejki eteryczne. Nalewka z orzecha czarnego ma lecznicze działanie - spożywanie niewielkich dawek poprawia ogólną odporność i przeciwdziała pojawianiu się pasożytów.

Składniki:

  • 50 gramów łupin orzecha czarnego
  • 150 ml czystej wódki

Wykonanie:

  • W pojemniku, najlepiej z ciemnego szkła, umieszczamy rozdrobnione lub zmielone łupiny orzecha.
  • Zalewamy je alkoholem i szczelnie zamykamy.
  • Odstawiamy na minimum 7 dni, zaleca się regularnie - np raz na dobę - wstrząsać.
  • Odcedzamy nalewkę z łupin, jednak nie jest to konieczne - łupiny można również pozostawić w naczyniu.

Jednym z wariantów nalewki z orzecha czarnego jest wersja z piołunem. Nalewkę można również przygotować z całych orzechów, a nie tylko łupin. Wówczas wystarczy je zalać alkoholem, by w całości były pokryte płynem, a następnie postępować zgodnie z powyższym przepisem.

Nalewka z orzecha zielonego - przepis

Zielone orzechy włoskie - podobnie jak czarne - posiadają w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów. Są one od stuleci stosowane w charakterze naturalnego leku na choroby przewodu pokarmowego, różnego rodzaju infekcje, a także ogólną poprawę odporności. Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać od schyłku maja do lipca. Zalecamy sięgać po miękkie orzechy - jeżeli po wbiciu w nie wykałaczki wycieka sok, oznacza, że to doskonały moment.

Składniki:

  • 20-30 zielonych orzechów włoskich
  • 500 mililitrów czystego spirytusu
  • 500 mililitrów czystej wódki lub przegotowanej wody (w zależności od tego, jak mocną chcemy nalewkę)
  • 150 gramów brązowego lub białego cukru

Wykonanie:

  • Orzechów nie obieramy ze skórki. Myjemy je i osuszamy, a następnie kroimy ostrym nożem na połówki, a potem ćwiartki.
  • Zasypujemy orzechy cukrem i czekamy kilka dni aż wypuszczą soki.
  • Dolewamy alkohol (oraz wodę, jeżeli decydujemy się na nalewkę z mniejszą mocą procentów).
  • Całość odstawiamy na minimum 40 dni w słoneczne miejsce.
  • Po tym czasie nalewkę przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek (najlepiej z ciemnego szkła).

Co ciekawe, do żadnej nalewki z orzechów nie ma potrzeby dodawania cukru, jednak wyrazisty aromat orzechów i cierpki posmak skórki i łupin sprawiają, że większość osób jednak się na to decyduje. Nalewka z orzecha włoskiego bez cukru jest w swoim smaku porównywana do gorzkiego lekarstwa.

Nalewka z liści orzecha włoskiego - przepis

Nie tylko z orzechów, łupin i skórek można przygotować pyszny i zdrowy trunek - również liście z orzecha włoskiego doskonale nadają się do tego celu. Liście tego drzewa są od dawna stosowane w medycynie naturalnej m.in. do hamowania krwawienia i kojącego działania na zmiany reumatyczne. Liście posiadają szereg pożytecznych właściwości: przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych i przeciwcukrzycowych.

Jak przygotować nalewkę z liści orzecha włoskiego? Przepis jest banalnie prosty - przedstawiamy go poniżej.

Składniki:

  • 60 gramów wysuszonych liści orzecha włoskiego
  • 300 mililitrów czystego spirytusu lub czystej wódki
  • 200 mililitrów przegotowanej wody

Wykonanie:

  • Liście kruszymy na drobne kawałeczki i wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika.
  • Dolewamy alkohol i wodę.
  • Odstawiamy na 10-14 dni. Pamiętajmy o regularnym - np raz na dobę - potrząsaniu zawartością.
  • Po upływie tego czasu przecedzamy nalewkę - np. przy pomocy gazy lub filtru do ekspresu - następnie przelewamy ją do szklanego, szczelnego opakowania.
  • Po około tygodniu nalewka jest gotowa do użycia.

Nalewka z liści orzecha włoskiego jest najczęściej stosowana na wzmocnienie włosów. Jak ją stosować? Po umyciu włosów użyj sporządzonej wcześniej płukanki (10 kropli nalewki na każdy litr wody). Już po kilku takich zabiegach włosy będą wyraźnie bardziej lśniące i silniejsze. Używanie tej płukanki ma również działanie przyciemniające włosy, dlatego jest chętnie stosowana przez siwiejące osoby.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium