Przedstawiamy kolejny przepis na domowy, wysokoprocentowy trunek - nalewkę z malin na bimbrze. Jakich użyć proporcji i czym dosłodzić nalewkę? Jakie prozdrowotne właściwości posiadają owoce i liście malin? Odpowiadamy.
Składniki na nalewkę z malin na bimbrze
Wersja 1 - z cukrem
- 1 kg dojrzałych malin
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l czystej wódki i 0,5 l spirytusu lub 1 litr bimbru
Wersja 2 - z miodem
- 1 kg dojrzałych malin
- 1 litr miodu
- 0,5 l czystej wódki i 0,5 l spirytusu lub 1 litr bimbru
Do przechowywania nalewki przyda się duży, szczelny 5-litrowy słój, gąsior lub balon na wino. Zamiast wódki można sięgnąć po gin - taka nalewka nabierze oryginalnego smaku i aromatu. Maliny warto połączyć z innymi owocami, na przykład jeżynami lub z różnymi odmianami malin (żółtymi, czerwonymi, fioletowymi i innymi).
Wykonanie nalewki z malin na bimbrze
- Owoce umyć i osuszyć.
- Maliny zasypać cukrem lub zalać miodem.
- Mieszankę zalać alkoholem (mieszanką 1:1 wódki i spirytusu lub samym bimbrem).
- Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Regularnie - co kilka dni - potrząsać zawartością.
- Po upływie tego czasu zawartość zlać i przefiltrować. Owocowy miąższ można dodatkowo odcisnąć, a powstały w wyniku tej czynności sok dodać do nalewki - nabierze jeszcze bardziej intensywnego i owocowego aromatu.
- Nalewkę przelać do mniejszych i bardziej poręcznych opakowań (np. butelek na nalewki).
- Odstawić na minimum 2 tygodnie (lub dłużej). Po tym czasie nalewkę można raz jeszcze przefiltrować, by uzyskać maksymalną klarowność.
Jeżeli nalewka ma trafić w czyjeś ręce jako prezent, to przed wręczeniem warto przelać ją do ozdobnej butelki lub karafki.
Właściwości owoców i liści malin
Maliny - mimo słodkiego smaku - mają niską zawartość kaloryczną. Są źródłem wielu witamin - na czele z ogromną dawką witaminy C, a także minerałów, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo. Dzięki obecności witaminy C maliny są doskonałe na przeziębienie i innego rodzaju infekcje, ponadto obniżają temperaturę ciała, dlatego warto je podać osobie ze stanem podgorączkowym lub gorączką. Składniki zawarte w malinach wspierają pracę wątroby i ułatwiają trawienie. Owoc ma lekko moczopędne właściwości, dzięki temu jest stosowany w medycynie naturalnej do walki z obrzękami np. u kobiet przed miesiączką.
Warto wiedzieć, że nie tylko owoce malin mają szereg prozdrowotnych właściwości. Również inna ich część - liście - jest wykorzystywana w kosmetyce i farmacji, stanowią również składnik pysznych i zdrowych malinowych herbatek. Liście malin stosowane są na infekcje, wykorzystuje się również ich przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające organizm działanie.
Gatunki i czas zbiorów malin
Polska jest jednym z największych producentów malin na świecie. Odmian tej rośliny jest bardzo dużo i w związku z tą różnorodnością zbiory tego owocu rozpoczynają się już w maju i kończą u schyłku września. Zdaniem wielu osób najlepsze i najsłodsze okazy pochodzą z jesiennych zbiorów - warto poczekać i wówczas zrobić z nich nalewkę. Jeżeli nie dysponujemy świeżymi owocami, to można skorzystać z suszonych malin. Nie są one tak aromatyczne i pełne soku jak świeże, ale warto przetestować ich smak w oczekiwaniu na wrzesień.