Nalewka imbirowa - na zimową słotę
Składniki:
- 1 l wódki (40 - 45%),
- 350 - 400 g korzenia imbiru,
- 3 - 4 cytryny,
- kilka suszonych daktyli,
- 200 g cukru,
- 4 - 5 łyżek miodu.
Potrzebne do produkcji:
- nóż,
- tarka,
- słój 3 l,
- naczynie minimum 3 l,
- sitko,
- gęstszych worków filtracyjnych,
- butelek.
Przepis:
- Całą przygodę rozpoczynamy od obrania korzenia imbiru (nożem, tarką). Równocześnie dokładnie oczyszczamy cytryny z wszelkiej chemii jaka znajduje się na ich powierzchni – zalewamy wrzącą wodą, a potem starannie szorujemy np. myjką do naczyń.
- Oczyszczone cytryny kroimy w około 5-milimetrowe plastry (razem ze skórką) i umieszczamy w słoju. Tam też wsypujemy poszatkowany (wcześniej obrany) imbir.
- Następnie dodajemy cukier i miód oraz kilka suszonych daktyli. Odstawiamy na kilka godzin, tak by składniki się przegryzły, a cytryny puściły sok.
- Na koniec dodajemy wódkę (kupną lub w uzyskaną z rozcieńczonego spirytusu), zakręcamy słój i odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciepłe miejsce.
- Po okresie 1-2 miesięcy przystępujemy do zlewania nalewki. Najpierw przecedzamy roztwór do drugiego naczynia, przez większe sitko - przy okazji rozdrabniając pozostałości komponentów, tak by wydobyć z nich resztę płynu, a następnie filtrujemy nalewkę używają gęstszych worków filtracyjnych.
- Ostatnim etapem jest przelanie nalewki do butelek (zalecamy użycie lejka) i szczelnie zamknąć.
Ponieważ nalewka imbirowa ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, uodparniające i ogólnie prozdrowotne, dlatego jej spożycie zalecane jest przede wszystkim w okresie wzmożonych infekcji jesienno-zimowych.