Superbutelki.pl

Konto

Promocje

Koszyk

Menu

 zadzwoń +48 669 997 776 lub napisz sklep@superbutelki.pl

Nalewka imbirowa - na zimową słotę

Nalewka imbirowa - na zimową słotę

Nalewka imbirowa - na zimową słotę

Składniki:

  • 1 l wódki (40 - 45%),
  • 350 - 400 g korzenia imbiru,
  • 3 - 4 cytryny,
  • kilka suszonych daktyli,
  • 200 g cukru,
  • 4 - 5 łyżek miodu.

Potrzebne do produkcji:

Przepis:

  1. Całą przygodę rozpoczynamy od obrania korzenia imbiru (nożem, tarką). Równocześnie dokładnie oczyszczamy cytryny z wszelkiej chemii jaka znajduje się na ich powierzchni – zalewamy wrzącą wodą, a potem starannie szorujemy np. myjką do naczyń.
  2. Oczyszczone cytryny kroimy w około 5-milimetrowe plastry (razem ze skórką) i umieszczamy w słoju. Tam też wsypujemy poszatkowany (wcześniej obrany) imbir.
  3. Następnie dodajemy cukier i miód oraz kilka suszonych daktyli. Odstawiamy na kilka godzin, tak by składniki się przegryzły, a cytryny puściły sok.
  4. Na koniec dodajemy wódkę (kupną lub w uzyskaną z rozcieńczonego spirytusu), zakręcamy słój i odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciepłe miejsce.
  5. Po okresie 1-2 miesięcy przystępujemy do zlewania nalewki. Najpierw przecedzamy roztwór do drugiego naczynia, przez większe sitko - przy okazji rozdrabniając pozostałości komponentów, tak by wydobyć z nich resztę płynu, a następnie filtrujemy nalewkę używają gęstszych worków filtracyjnych.
  6. Ostatnim etapem jest przelanie nalewki do butelek (zalecamy użycie lejka) i szczelnie zamknąć.

Ponieważ nalewka imbirowa ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające, uodparniające i ogólnie prozdrowotne, dlatego jej spożycie zalecane jest przede wszystkim w okresie wzmożonych infekcji jesienno-zimowych.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium