Domowe nalewki wykonuje się najczęściej na spirytusie lub wódce, jednak jest jeszcze minimum inna możliwość. Wielbicielom aromatycznego trunku uwielbianego przez piratów przedstawiamy 3 proste przepisy na nalewkę na rumie: z czereśni, wiśni i malin.
Z czego zrobiony jest rum?
Rum powstaje ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, skoncentrowanego soku trzcinowego lub melasy. Zarówno sok trzcinowy, jak i melasa to produkty uboczne, powstające w trakcie produkcji cukru trzcinowego. Produkty te odznaczają się wysoką zawartością sacharozy (jest to rodzaj cukru). Warto przypomnieć, że fermentacja alkoholowa polega na rozkładzie cukrów i zazwyczaj jest prowadzona przez drożdże, dlatego właśnie sok trzcinowy czy melasa nadają się idealnie do produkcji alkoholu.
Ile procent ma rum?
Rum dzieli się na przeróżne rodzaje: biały, złoty, ciemny, aromatyzowany, overproof, premium i inne. Ponieważ rum jest wytwarzany na kilka różnych sposobów, dlatego też zawartość procentowa poszczególnych jego partii i wariantów może być inna. W zależności od jego rodzaju zawartość procentów jest różna - te liczby oscylują pomiędzy 37,5% aż do 81%. Karaibski czarny Captain Morgan ma 40%, biały (przezroczysty) rum Bacardi 37,5%, a Gran Imperio Rhum Superio 38%.
Rum jest wysokoprocentowym alkoholem, dlatego możliwości jego picia jest całkiem sporo. Można oczywiście spożywać go w kieliszkach (w formie shotów), w szklance na lodzie jak whisky lub potraktować rum jako składnik pysznego koktajlu. Bardzo dużo popularnych przepisów na drinki, takich jak Cuba Libre, Mojito czy Pina Colada, składa się w dużej mierze z rumu. Rum to również doskonały materiał do przygotowania domowej nalewki.
Nalewka na rumie - najpopularniejsze przepisy
Zawartość procentowa w rumie jest praktycznie taka sama, jak w czystej wódce (lub wyższa), dlatego z powodzeniem można go stosować do przygotowania domowych trunków. Gdy do robienia domowych nalewek używane są owoce, to czas macerowania i leżakowania działa bardzo na korzyść dla finalnego smaku - im dłużej będziemy zwlekać ze skosztowaniem nalewki na rumie, tym bardziej satysfakcjonująca będzie ta degustacja. Owoce “oddadzą” nalewce pełnię smaku i aromatu tylko wtedy, gdy gdy ten proces będzie trwać odpowiednio długo.
Nalewka z czereśni na rumie
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 0,5 l rumu (najlepiej ciemnego)
- pół laski wanilii
- 4-5 goździków
- 250 g cukru
Wykonanie:
- Owoce wydrylować.
- Czereśnie, rum, cukier i aromatyczne dodatki zamknąć w szczelnym, szklanym pojemniku.
- Po około 2-3 miesiącach roztwór przefiltrować, przelać do butelek na nalewki i odstawić na kolejne 2-3 miesiące (im dłużej, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna).
Nalewka wiśniowa na rumie
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 0,5 litra rumu
- 0,5 litra czystej wódki
- 500 g cukru
- 1 laska cynamonu
- kawałek imbiru
- skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
- WIśnie wydrylować.
- Owoce, alkohol, cukier i przyprawy zamknąć w szklanym, szczelnym pojemniku.
- Po około 2-3 miesiącach nalewkę przefiltrować, przelać do butelek na nalewki i pozostawić na kolejne 2-3 miesiące.
Nalewka z malin na rumie
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,4 kg cukru lub 1,5 szklanki miodu
- 0,25 litra czystego spirytusu
- 0,25 litra rumu (najlepiej białego):
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Umyte i osuszone maliny z cukrem lub miodem i sokiem cytrynowym zamknąć w szczelnym szklanym słoju.
- Po 4 dniach dolać alkohol.
- Odstawić na 5-6 tygodni.
- Nalewkę przefiltrować, przelać do butelek na nalewki i odstawić na kolejne 3 miesiące.