Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca.
Z czego zrobić grzane wino?
Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po półsłodkie. Może to być gotowy trunek kupiony w sklepie lub też zrobiony samodzielnie. Grzaniec - bardzo słusznie - kojarzony jest z czerwonym winem. Dlaczego nie sięga się po białe? Ponieważ białe po podgrzaniu, podawane na ciepło, praktycznie traci cały swój smak i aromat.
Jako ciekawostkę dodajmy, że nie tylko na bazie wina można przygotować pyszny i aromatyczny grzaniec. Doskonale nadaje się do tego również rum - taki napój z odpowiednimi dodatkami nosi nazwę grog.
Klasyczne dodatki do grzańca
W naszym kraju najpopularniejszą wersją grzańca jest grzaniec galicyjski. Do jego przygotowania potrzebne są przede wszystkim przyprawy korzennie (goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa). Opcjonalnie - dla fanów słodszego grzańca - można dodać łyżeczkę miodu. Do ozdoby, przed podaniem trunku, używa się pokrojonych w plastry pomarańczy.
Oryginalne dodatki do grzańca
Inny, mniej standardowy przepis na ten trunek, to grzaniec po szwedzku, nazywany również glögg. Do 1 butelki wina dodaje się 2 szklanki soku pomarańczowego i 2 kieliszki czystej wódki. Aromatyczne dodatki? Bardzo zbliżone do grzańca w wersji galicyjskiej, czyli goździki, imbir, cynamon, kardamon, a ponadto również rodzynki, migdały i łyżka cukru.
Jak zrobić grzane wino? Przepis krok po kroku
Krok 1: wino przelać do garnka o takiej pojemności, by pomieścił cały trunek i wszystkie dodatki.
Krok 2: dodać aromatyczne, korzenne przyprawy.
Krok 3: opcjonalnie i na podstawie własnych preferencji dodać inne owoce (np. jabłka, rodzynki, suszone śliwki), skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Krok 4: podgrzewać na niewielkim ogniu.
Krok 5: dosłodzić cukrem lub miodem. Dokładnie wymieszać, by kryształki się rozpuściły.
Krok 6: poczekać aż grzaniec zacznie parować, wtedy zdjąć garnek z kuchenki i rozlać trunek do kubków.
Grzaniec nie może się zagotować - należy o tym pamiętać i nie spuszczać go z oczu, gdy jest na ogniu. Ten aromatyczny trunek najczęściej podaje się w glinianych kubkach ozdobionych plasterkiem lub ćwiartką owocu cytrusowego (np. pomarańczy lub cytryny).
Jakie proporcje zastosować?
By przygotować 3-4 porcje grzańca, potrzebne są składniki w następujących proporcjach:
- jedna litrowa butelka z korkiem czerwonego wina (półwytrawnego lub półsłodkiego),
- kilka goździków,
- płaska łyżeczka lub 1 laska cynamonu,
- 2-3 łyżki miodu lub cukru.
Dlaczego warto samodzielnie przygotować grzaniec?
Na rynku dostępnych jest wiele gotowych produktów typu grzaniec, jednak nie każdemu przypadną one do gustu. Siłą i ogromną przewagą samodzielnie przygotowanego grzanego wina jest fakt, że można dowolnie komponować liczbę i rodzaj dodatków - nie każdy jest fanem imbiru lub kardamonu, z kolei innym nie spodoba się posmak miodu. Robiąc samodzielnie grzaniec, mamy gwarancję, że wszystko, co trafiło do garnka, jest smaczne, świeże, a trunek i jego smak nie są niczym konserwowane i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków.