
Niedługo w naszych sadach zaczną dojrzewać pyszne owoce, które idealnie nadają się na domowe przetwory. Z pomocą Thermomixa możemy wyczarować wyborny dżem w mgnieniu oka. W artykule podsuwamy kilka inspiracji na dżem z agrestu. Niech Twoja spiżarnia wypełni się pysznym, domowym dżemem.
Właściwości zdrowotne agrestu
Oprócz wyśmienitego smaku, agrest posiada szereg właściwości zdrowotnych, które czynią go wartościowym dodatkiem do naszej diety. Oto kilka z nich:
- Bogactwo witamin i minerałów: agrest jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Zawiera również witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń i żelazo.
- Wspomaga trawienie: pektyny i kwasy organiczne zawarte w agreście regulują pracę jelit i wspomagają trawienie.
- Działa moczopędnie: agrest pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co może być pomocne w leczeniu obrzęków.
- Wzmacnia serce: potas zawarty w agreście pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
- Wspomaga odchudzanie: agrest jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co daje uczucie sytości i pomaga w kontrolowaniu wagi.
- Właściwości przeciwutleniające: zawarte w agreście antyoksydanty chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych i innych schorzeń.
- Dodatkowe korzyści: agrest może również łagodzić stany zapalne, poprawiać pamięć i koncentrację oraz wzmacniać wzrok.
Dżem z agrestu – przepis z wykorzystaniem Thermomixa
Do przygotowania klasycznego dżemu z agrestu potrzebujemy tylko 3 składników. Jednym z nich jest cukier, ale jeśli ograniczasz ten składnik w diecie, to możesz skorzystać z innych substancji słodzących. Niestety agrest jest dosyć kwaśnym owocem, więc do dżemu należy dodać dosyć dużo cukru lub słodzika.
Składniki:
- agrest – 1 kg
- cukier – 500 g
- sok z 1 cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety na przetwory
- serwetki na słoiki.
[product id="2244,1200,1417" onlyAvailable="true"]
Wykonanie:
- Agrest umyj i odetnij ogonki.
- Do naczynia miksującego Thermomixa włóż agrest i cukier. Zmiksuj 10 sekund/obr.
- Dodaj sok z cytryny i gotuj 30 minut/100°C/obr. 1, z zatkniętą miarką.
- Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Dżem agrestowo-truskawkowy – przepis z wykorzystaniem Thermomixa
Agrest bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. Łagodzą one delikatną goryczkę i kwasowość, dlatego do dżemu agrestowo-truskawkowym dodajemy mniej cukru. Przygotowanie takiego dżemu w urządzeniu Thermomix jest tak samo proste, jak przyrządzenie wersji klasycznej.
Składniki:
- agrest – 500 g
- truskawki – 500 g
- cukier – 300 g
- sok z 1/2 cytryny.
Akcesoria:
- Thermomix
- słoiki na przetwory (dżemy, konfitury)
- zakrętki do słoików
- lejek do słoików
- etykiety na przetwory
- serwetki na słoiki.
[product id="1533,2606,1674" onlyAvailable="true"]
Wykonanie:
- Agrest umyj i odetnij ogonki. Truskawki umyj i usuń szypułki.
- Do naczynia miksującego Thermomixa włóż agrest, truskawki i cukier. Zmiksuj 10 sekund/obr. 4.
- Dodaj sok z cytryny i gotuj 20 minut/100°C/obr. 1, z zatkniętą miarką.
- Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Do czego wykorzystać dżem z agrestu?
Dżem z agrestu to wszechstronny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów:
- Do kanapek: dżem z agrestu idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z białym serem, twarogiem lub ricottą.
- Do nalewek: dżem z agrestu można wykorzystać do przygotowania pysznych nalewek. Wystarczy dodać go do wódki lub spirytusu z cukrem i odstawić na kilka tygodni.
- Do deserów: dżem z agrestu można wykorzystać do przygotowania ciast, tart, deserów lodowych i innych słodkości.
- Do jogurtu: dżem z agrestu to pyszny dodatek do jogurtu naturalnego.
- Do mięs: dżem z agrestu można wykorzystać do glazurowania mięs, np. wieprzowiny lub dziczyzny.
Zobacz więcej przepisów z wykorzystaniem urządzenia Thermomix.