Dwa pomysły na proste desery w słoiczkach
Koniec karnawału obfituje w spotkania, na które warto przygotować wyjątkowe menu. Oprócz tradycyjnych słodkości do których zaliczamy pączki, chrust czy oponki, warto również przyrządzić deser w nieco innym wydaniu i zaskoczyć nim swoich gości. Sposób podawania deserów tradycyjnie kojarzony jest z pucharkami, salaterkami czy małymi talerzykami; dziś proponujemy jednak przygotowanie deseru w słoiczkach - w dwóch wariantach. Propozycja deseru w takim wydaniu idealnie sprawdzi się nie tylko podczas spotkań w większym gronie znajomych, ale także w trakcie romantycznej, walentynkowej kolacji we dwoje.
To nie tylko wygodny, ale również estetyczny sposób podawania, który oprócz oryginalnego wyglądu, cechuje się także praktycznym sposobem na przechowanie deseru i jego transport. Niekwestionowaną zaletą słoiczków na desery jest ponadto materiał, z którego zostały wykonane - szkło idealnie wpisuje się w trendy EKO i można je ponownie wykorzystać.
Galaretka z jogurtową pianką
Z podanych składników otrzymamy 2 porcje deseru.
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki owocowej (np. truskawkowej)
- 500 ml gorącej wody
- 60 g jogurtu naturalnego
- bita śmietana
- owoce do dekoracji
Potrzebne do produkcji:
- 2 słoiczki o pojemności 245 ml + 2 zakrętki
- garnek lub miska o pojemności powyżej 500 ml
- łyżka
Przepis:
- Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Do słoiczków wlej po 125 ml płynnej, przestudzonej galaretki.
- Słoiczki zakręcić i umieść w lodówce, ustawiając je pod skosem np. poprzez umieszczenie ich w dodatkowym naczyniu.
- Pozostałą część galaretki również umieść w lodówce i pozostaw do momentu gdy zacznie tężeć.
- Tężejącą galaretkę (pozostałą część w garnku) dokładnie wymieszaj z 60 g jogurtu naturalnego.
- Gdy galaretka w słoiczkach stężeje, napełnij je przygotowaną półpłynną masą jogurtową.
- Słoiczki ponownie zakręć i pozostaw w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem, deser udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Szarlotka w słoiku
Z podanych składników otrzymamy 2 porcje deseru.
Składniki:
- 100 g kruchych ciastek lub herbatników
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier (do smaku)
- bita śmietana
- ewentualnie owoce do dekoracji
Potrzebne do produkcji:
- 2 słoiczki o pojemności 330 ml + 2 zakrętki
- garnek lub miska o pojemności powyżej 500 ml
- łyżka
Przepis:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojone jabłka umieść w garnku i postaw na palniku kuchenki o średniej mocy, doprowadzając do wrzenia.
- Jabłka gotuj przez około 3 minuty, aż lekko zmiękną, dodaj cukier i cynamon.
- Ciastka pokrusz i umieść w słoiczkach - po 50g w każdym.
- Mus jabłkowy ostudź i wyłóż na pokruszone herbatniki.
- Przed podaniem, deser udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi owocami.