Za oknem zieleń liści zastępowana jest przez brązy, żółcie i szarości złotej polskiej jesieni. Naturalną koleją rzeczy większość z nich wkrótce opadnie, choćby po to by uwiarygodnić etymologię nazwy listopad. Temperatura również nas nie rozpieszcza, dlatego nasz układ odpornościowy musiał wrzucić wyższy bieg i ze zdwojoną siłą odpierać liczne już ataki przeróżnych sezonowych wirusów. Ale na szczęście natura ofiarowała nam czosnek!
Czosnek! Od najmłodszych lat znamy jego zapobiegawcze działanie przeciw grypie, przeziębieniom, infekcjom bakteryjnym, wirusowym. Nie zapomnijmy o obniżającym cholesterol właściwościom Allium. Któż z nas nie słyszał, że czosnek to naturalny antybiotyk.
Czosnkówka idealne jesienne wzmocnienie!
Składniki:
- 200 g czosnku
- 2 butelki białego wina
- 100 ml miodu
- 50 ml spirytusu
Potrzebne do produkcji:
- szeroki nóż szefa kuchni,
- deska do krojenia,
- słój,
- otwieracz do wina,
- słońce,
- sitko,
- dobra książka,
- buteleczki.
Przepis:
- Zaczynamy od obrania czosnku z łusek. Obrany lekko zmiażdżyć płaską stroną noża.
- Wcześniej przygotowujemy i dokładnie myjemy słój. Osobiście, do czyszczenia i dezynfekcji polecam roztwór pirosiarczynu potasu (10 g pirosiarczynu potasu na 500 ml wody). Do słoja wsypujemy czosnek.
- Otwieramy pierwszą butelkę białego wina, której zawartość wlewamy do słoika z umieszczonym w nim czosnkiem. Następnie dodajemy spirytus i miód.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i szczelnie zamykamy słoik, odstawiając go w ciepłe i wypełnione promieniami słońca miejsce na okres około 2 tygodni.
- Wieczorem tego samego dnia otwieramy drugą butelkę białego wina i delektujemy się jego wyrafinowanym smakiem, czytając pasjonującą lekturę lub słuchając nastrojowej muzyki. Dzielenie się winem z domownikami zdecydowanie pozytywnie wpłynie na magiczną moc czosnkówki.
- Po upływie 2 tygodni filtrujemy zawartość słoja (dekokt) i rozlewamy gotową czosnkówkę do butelek. Zakorkowane butelki przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pozostając z szacunkiem, życzę wszystkim zdrowia.