Wino truskawkowe (słow. Jahodové víno) – polsko–słowacki komediodramat z 2007 roku w reżyserii Dariusza Jabłońskiego, na motywach kilku opowiadań Andrzeja Stasiuka ze zbioru pt. Opowieści galicyjskie.
Czerwcowe wino truskawkowe
Wino z winogrona, jabłek wiśni, czarnej czy czerwonej porzeczki są mi znane. Ale wino truskawkowe jest nowością. Poniżej znajdziecie przepis z którego powstało moje pierwsze 10 lwino z poziomki truskawej.
Składniki na 10 l wina
- 8 kg truskawek,
- 3 kg cukru,
- 15 g kwasku cytrynowego,
- 3,5 l wody,
- pożywki i drożdży.
Narzędzia do produkcji
- pojemnik fermentacyjny 30 l, pokrywa z rurką fermentacyjną,
- balon 20 l z korkiem i rurką,
- praska do rozdrabniania owoców, maszynka do mielenia lub tłuczek,
- mieszadło.
Przepis krok po kroku:
- Pierwszym krokiem jest umycie truskawek. Kolejnym usunięcie szypułek. Zmiana kolejności zmniejszy ilość uzyskanego soku.
- Po dokładnym umyciu i oczyszczeniu musimy rozdrobnić owoce. Najlepiej wykorzystać prasę do owoców ale można je pokroić lub zmielić. Nie polecam urządzeń jak mikser które z truskawek zrobią papkę.
- Rozdrobnione wrzuć do pojemnika fermentacyjnego. Pojemnik o pojemności 20 l będzie wystarczający ale dla wygody polecam pojemnik 30 l.
- Dodaj 15 g kwasku cytrynowego, doda to odrobinę kwasowości i ochroni kolor przed ciemnieniem.
- Syrop cukrowy: 1,5 kg cukru rozpuść w 2 litrach gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
- Drożdże i pożywki przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Wlej do moszczu letni lub zimny syrop cukrowy i przygotowane drożdże. Wymieszaj nastaw i zamknij szczelnie pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną.
- Po upływie tygodnia dodaj do nastawu syrop cukrowy z 1 kg cukru i 1,5 litrów wody.
- Po upływie miesiąca pozbądź się truskawek i przelej płyn do balona. Teraz wino będzie fermentować bez udziału owoców.