Słodki, gęsty likier ma wielu zwolenników. Amatorzy tego trunku często wykonują go samodzielnie. W jaki sposób? Przedstawiamy 4 sprawdzone przepisy, jak prosto i szybko zrobić domowy likier kawowy, kokosowy, jajeczny i czekoladowy.
Przepis na domowy likier kawowy
Składniki:
- 300 ml wody
- 500 ml rumu
- 2,5 szklanki cukru
- laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 gramów kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
- Do wody dosyp cukier.
- Mieszankę gotuj na średnim gazie regularnie mieszając, aż do uzyskania konsystencji syropu.
- Dosyp kawę rozpuszczalną, dodaj laskę wanilii lub ekstrakt z wanilii w proszku.
- Całość gotuj kolejne 5-8 minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
- Odstaw do ostygnięcia. Jeżeli korzystasz z całej laski wanilii, to wyjmij ją z naczynia.
- Do ostudzonej mieszanki dolej rum.
- Całość przelej do butelki i odstaw na minimum dobę.
Przepis na domowy likier kokosowy
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 0,5 l czystej wódki 40%
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
Wykonanie:
- Wiórki kokosowe wsyp do szczelnego, zamykanego pojemnika (np. słoika) i zalej wódką. Odstaw na noc. Bardziej intensywny i aromatyczny trunek uzyskasz po odczekaniu 3-4 dni.
- Jeżeli po tym czasie wiórki wchłoną cały alkohol, to dolej trochę zwykłego mleka i odstaw na kolejne 2-3 godziny.
- Wiórki nasączone wódką odciśnij np. przez gęste sito, gazę lub materiał tetrowy. Wódkę przelej do butelki, dolej 2 puszki mleka, całość dokładnie wymieszaj. Zakręć butelkę zakrętką lub zatkaj korkiem.
- Likier najlepiej smakuje schłodzony, więc najlepiej odstawić go do lodówki.
Wiórki można zostawić (np. w zamrażalniku) i wykorzystać w przyszłości do wypieków. Według innej szkoły zamiast skondensowanego mleka używa się mleczka kokosowego, jednak trunek jest wtedy znacznie rzadszy i mniej słodki.
Przepis na domowy likier czekoladowy
Składniki:
- 180-200 ml spirytusu 96%
- 1 l mleka 3,2 %
- 250 g kakao
- 2,5 szklanki cukru
Wykonanie:
- Do naczynia z grubym dnem wlej mleko.
- Dosyp kakao i cukier, dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, regularnie mieszając.
- Ostudź masę.
- Dolej spirytus.
- Całość rozlej do mniejszych butelek, szczelnie zamknij.
- Odstaw na minimum 2 tygodnie.
Zamiast kakao można użyć czekolady (z zawartością kakao minimum 50%). Czas gotowania masy (punkt 3) można przyspieszyć, sięgając po mleko skondensowane (w proporcji 200 ml słodzonego i 200 ml niesłodzonego). Fani wanilii mogą w czasie gotowania się masy dosypać łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Przepis na domowy likier jajeczny
Składniki:
- 5-6 żółtek jaj (w zależności od ich wielkości)
- 250 ml wódki 40% lub spirytusu 96%
- 1 szklanka cukru
- 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie:
- Żółtka jaj i cukier utrzyj mikserem.
- Gdy masa zwiększy objętość, a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, to dodaj mleko (nie przerywając miksowania).
- Następnie dolej alkohol (wódkę lub spirytus).
- Miksuj całość przez kolejne kilka minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
- Likier ostudź, a następnie przelej do butelek i szczelnie zamknij.
- Przechowuj w lodówce.