Cytrusy - szczególnie w sezonie zimowym - są niezwykle popularne i chętnie kupowane. Można je zjeść na surowo, przyrządzić sok lub inne przetwory, a także dodać do sałatki czy mięsnego dania. Innym na nie pomysłem jest zrobienie domowej nalewki z pomarańczy. Jak wykonać taki trunek w domowym zaciszu? Co wzbogaci smak pomarańczy?
Nalewka z pomarańczy na 3 sposoby
Nalewka z pomarańczy ma wielu fanów. Skąd tak duża jej popularność? Ten owoc cytrusowy jest powszechnie dostępny w polskich sklepach praktycznie przez okrągły rok, szczególnie w sezonie świąteczno-karnawałowym. Najsmaczniejsze okazy pochodzą z Hiszpanii oraz Włoch. Najlepsze owoce na nalewkę z pomarańczy mają matową skórkę, błyszczące mogą być woskowane - nie będą się nadawać do przygotowania w domu pysznego trunku. Pomarańcze - poza byciem zdrową przekąską i alternatywą dla słodyczy - mogą być dodatkiem do dań z mięsa, sałatek czy jako smaczny duet z serami. Można z nich również wykonać skuteczny lek na zimową depresję - nalewkę pomarańczową. Przedstawimy 3 unikalne receptury na nalewkę z pomarańczy z kawą, goździkami lub miodem.
Nalewka z pomarańczy i miodu
Żeby zrobić nalewkę z pomarańczy i miodu, wystarczy zrealizować krok po kroku bardzo prosty przepis.
Składniki:
- 6 pomarańczy
- 2 litry czystej wódki
- 400 ml spirytusu 95%
- 200 ml wody
- 200 ml miodu
Wykonanie:
- Wyszoruj pomarańcze i sparz wrzątkiem.
- Obierz owoce ze skórki.
- Skórkę wrzuć do gąsiora (na przykład 5-litrowego, który pomieści całą zawartość).
- Do gąsiora wlej wódkę oraz wyciśnięty z pomarańczy sok (najlepiej przecedzony).
- Wlej spirytus.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 doby.
- Na bazie wody i miodu, w dużym, minimum 3-litrowym naczyniu ugotuj syrop.
- Do przestudzonej mieszanki wody i miodu powoli wlej przesączony przez gazę lub filtr (np. do kawy) alkohol z owocami.
- Połączone ze sobą wszystkie składniki przelej do szklanego, szczelnego naczynia.
- Wstrząśnij i odstaw w ciemne miejsce. Już po upływie kilku dni nalewka jest gotowa do picia. By cieszyć się intensywnym smakiem warto poczekać trochę dłużej - około 3-4 tygodnie.
Nalewka z pomarańczy i kawy
Składniki:
- 2-litrowy, szczelny słoik lub butelkę
- 100 ziaren kawy
- 3 owoce pomarańczy
- 400 dag cukru
- 375 ml wody
- 0,5 l spirytusu 95%
Wykonanie:
- Cukier i wodę podgrzej, by powstała mieszanka o konsystencji pasty.
- Przestudzoną pastę połącz ze spirytusem.
- Wyszoruj owoce i wyparz ich skórkę we wrzątku.
- Pokrój owoce na ósemki - nie obieraj ich ze skórki.
- Owoce oraz ziarna kawy przełóż do gąsiorka, zalej wysokoprocentowym syropem.
- Odstaw na około miesiąc. Pamiętaj, żeby regularnie - co kilka dni - potrząsać zawartością gąsiora.
- Po 4 tygodniach trunek należy przelać przez gazę lub filtr do kawy do szczelnego, zamykanego pojemnika (butelki, gąsiorka, słoika).
Nalewka z pomarańczy i goździków
Możesz wykorzystać przepis powyżej, tylko w przypadku nalewki z pomarańczy i goździków - zamiast ziaren kawy - sięgnij po tę aromatyczną, korzenną przyprawę. W jakiej ilości? Od 5 do 10 goździków, smak trunku możesz również wzbogacić o plasterki imbiru i cynamon - wszystko zależy od twoich osobistych preferencji smakowych. Istotne, że w przypadku nalewki z pomarańczy - na etapie przelewania - można trunkowi zafundować jeszcze więcej aromatu i owocowej nuty. Podczas przelewania nalewki do gąsiora lub butelki maksymalnie wyciśnij fragmenty owoców, a powstały w wyniku tego sok połącz z pozostałymi elementami nalewki. Nalewka z pomarańczy i goździków, wzbogacona o dodatkowe korzenne przyprawy, to świąteczny smak, którym możesz cieszyć się przez cały rok.