Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

WINOMIERZ - CUKROMIERZ - pomiar stężenia cukru

(3) 4.0/5.0 4
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Darmowa dostawa od sprawdź formy dostawy
Opis

Wskaźnik do nastawu win domowych WINOMIERZ (cukromierz) ze szklaną probówką

WINOMIERZ do pomiaru stężenia cukru w toku produkcji trunków. Pomiar ten pozwala na określenie rodzaju wina przed fermentacją (słodkie, półsłodkie, wytrawne) i stężenia alkoholu po fermentacji.
Specyfikacja:

  • Wysokość winomierza: 20 cm
  • Średnica winomierza: 13 mm
  • Wysokość probówki: 21 cm
  • Średnica probówki wewnętrzna: 16,5 mm, zewnętrzna: 17,5 mm

Sposób użycia:

W przygotowanym moszczu zanurzamy winomierz i dokonujemy odczytu na skali znajdującej się w górnej jego części (cyfra znajdująca się nad kreską wyznaczająca lustro płynu). Następnie odczytaną wartość porównujemy z tabelą. Pomiar powinien być wykonany przed dodaniem drożdży i innych składników (oprócz cukru).

Przykład: Robimy wino z jabłek. Dokonujemy pomiaru, który wskazuje wartość 15. Oznacza to, że uzyskane po fermentacji wino , będzie winem wytrawnym. Jeżeli chcemy uzyskać wino słodzie powinniśmy dodać tyle cukru, aby uzyskać wartość 25.

Po fermentacji wskaźnik zanurzamy ponownie i dokonujemy odczytu, który po porównaniu z tabelą wykaże nam procentową zawartość alkoholu w powstałym winie. Odczyt dokonywany powinien być w temperaturze odniesienia 20 C.

Przykład: Po zanurzeniu wskaźnik w słodkim winie z jabłek winomierz zanurza się do cyfry 20. Oznacza to, że w winie zawarte jest od 6% do 11% alkoholu

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie

Inne produkty z tej kategorii

Cena regularna:

Najniższa cena:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium