Superbutelki.pl

Konto

Promocje

Koszyk

Menu

 zadzwoń +48 669 997 776 lub napisz sklep@superbutelki.pl

Zestaw serowarski - domowa produkcja sera - STRACCHINO

_out_1000_superbutelki_01_miniaturka.webp
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,99 zł 134,99 zł 99.99
ilość szt.
Zyskujesz 495 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Zestaw serowarski do produkcji sera STRACCHINO

Za pomocą tego zestawu możesz wyprodukować samodzielnie w prosty sposób ser STRACCHINO.
Potrzebujesz wyłącznie 10 l świeżego mleka lub świeżego mleka pełnego oraz 10-12 l garnek ze stali nierdzewnej do podgrzania mleka.

 

Wszystkie produkty z linii Vik Cheese są pochodzenia włoskiego.


W skład zestawu wchodzą:

- 4 formy serowarskie 5 x 5 cm
- 3 formy serowarskie 10,5 x 8,5 cm
- plastikowa krajalnica do cięcia skrzepu 20x15 cm
- termometr
- kultury serowe 10 g w saszetce do sera Stracchino
- płynny chlorek wapnia 100 ml
- płynna podpuszczka pochodzenia zwierzęcego (cielęca) 100 ml tzw. podpuszczka mikrobiologiczna
- sól serowarska 200 g (niejodowana)
- instrukcja wykonania sera (po angielsku i włosku)

 

W skład preparatu chlorku wapnia (buteleczka z napisem CALCIUM CLORIDE) wchodzą enzymy, które zostały usunięte podczas pasteryzacji mleka, dlatego do produkcji możesz użyć także mleka pasteryzowanego - sklepowego i dodać 1 ml lub 10 kropel chlorku wapnia na 10 l mleka (jednak dla optymalnych efektów zachęcamy do użycia mleka świeżego). Chlorek wapnia należy dodać w momencie dodawania podpuszczki do mleka.
Sól serowarska (pojemnik z napisem CLORURO DI SODIO) - specjalna niejodowana sól

 

Instrukcja:

Pasteryzacja: podgrzej pełnotłuste mleko do temperatury 72° C przez 15 sekund. Kiedy mleko wystygnie do temperatury 39° C wsyp zawartość saszetki z kulturami serowymi (srebrna saszetka z nazwą sera), wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 20 minut. W razie potrzeby można dodać sól - ok 50 g na 10 l mleka. Po 20 minutach zamieszaj i gdy temperatura osiągnie 37° C - dodaj płynną podpuszczkę 3-4 ml lub 30-40 kropel na 10 l mleka (buteleczka z napisem CALF RENNET). Po 18/20 minutach twaróg powinien być gotowy - ścięty (jeśli po 30 minutach twaróg nie ściął się możesz dodać więcej podpuszczki, zamieszać i poczekać kolejne 20 minut). Skrzep delikatnie pokrój krajalnicą na plasterki, a następnie w kostki tej samej grubości (ok. 10cm) i odstaw na 20 minut. Wstrząsaj skrzep delikatnie przez 5 minut starając się go nie uszkodzić, następnie delikatnie przełóż go do foremek i ułóż w pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 35° C. Po przełożeniu sera do form będzie wypływała z niego serwatka - polecamy umieszczenie form na dodatkowej tacce. Po 10 minutach obróć ser w formie, drugi obrót wykonaj po 45 minutach. Po kilku godzinach obróć ser ponownie i włóż go do lodówki, a następny obrót wykonaj następnego dnia. Po 6 dniach dojrzewania ser jest gotowy do jedzenia. Jeśli wolisz posolić ser w solance, nie dodawaj jej do mleka - zanurz go w solance 18% na 2 godziny.



 

Koszty dostawy

Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)


Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium