Zakwasy
Zakwas na chleb
Zakwas na chleb to tradycyjny składnik używany do wypieku prawdziwego pieczywa - przede wszystkim chleba. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody, a swoje właściwości spulchniające zawdzięcza procesowi naturalnej fermentacji. Zakwas chlebowy to sekret piekarzy - tradycyjnie jest przekazywany do nowo powstałej piekarni jako „zaczątek” nowego chleba.
Od kilku lat popularność zyskuje wypiek domowego pieczywa na zakwasie, a w związku z tym wzrasta zainteresowanie samym zakwasem chlebowym, niezbędnym do jego przygotowania. Istnieje wiele przepisów na domowy zakwas do chleba, jednak próby jego przygotowania nie zawsze kończą się sukcesem.
W naszym sklepie oferujemy Państwu tradycyjne zakwasy do wypieku domowego chleba: pszennego, żytniego i orkiszowego.
Zakwas chlebowy - naturalny produkt
Nasze zakwasy do chleba to tradycyjne produkty, dzięki którym upieką Państwo chrupiące pieczywo, zachowujące przez wiele dni swój smak i świeżość. Proponujemy zakwasy pakowane w wygodne saszetki (np. zakwas chlebowy orkiszowy, zakwas chlebowy pszenny, lub zakwas chlebowy żytni) lub tradycyjny zakwas na chleb pszenno-żytni w poręcznej butelce.