Superbutelki.pl

Konto

Promocje

Koszyk

Menu

 zadzwoń +48 669 997 776 lub napisz sklep@superbutelki.pl

Kategorie blog
Chmura tagów

Zrób to sam - domowy syrop! Przepisy z kwiatów czarnego bzu, mleczu i pigwy

Zrób to sam - domowy syrop! Przepisy z kwiatów czarnego bzu, mleczu i pigwy

Domowe syropy posiadają szereg zdrowotnych właściwości, a poza tym smakują po prostu pysznie. Mogą być dodatkiem do deserów, składnikiem lemoniady na upalny dzień lub ostatnią deską ratunku w razie przeziębienia czy bólu gardła. Przedstawiamy 3 przepisy na syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z mleczu i syrop z pigwy.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez posiada szereg leczniczych właściwości. Przechowywanie w swojej spiżarni zapasów soku czy syropu z tej rośliny może kiedyś uratować domowników w razie kataru, kaszlu, gorączki lub stanu zapalnego. Kwiaty potrzebne do przygotowania syropu z czarnego bzu najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca.

Składniki na syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 40 baldachów kwiatu czarnego bzu (w pełni rozwiniętych)
  • 1 litr wody
  • 1 kilogram cukru (osoby, które nie lubią słodkich syropów, dodają połowę tej porcji)
  • sok z 5 cytryn (ewentualnie w zastępstwie kwasek cytrynowy)

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu krok po kroku

  1. Z kwiatów czarnego bzu usunąć łodyżki, a następnie oczyścić kwiaty i osuszyć.
  2. Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
  3. Przecedzić, dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
  4. Podgrzewać aż do wrzenia - nie gotować, tylko od razu wyłączyć.
  5. Gorący syrop przelać do butelek na soki lub słoików, szczelnie zamknąć.

Przepis na syrop z mleczu

Syrop z mniszka lekarskiego (nazywanego potocznie mleczem) to remedium na ból gardła i kaszel. Jak go wykonać? Potrzebne są główki tego kwiatu, a także cukier, woda i sok z cytryny. Najlepsza pora na zbiory mniszka to maj, ale w czerwcu też nie jest na to jeszcze za późno. Najlepiej po materiał na syrop wybrać się w suchy i słoneczny dzień.

Składniki na syrop z mleczu

  • 250-400 główek kwiatów mlecza (według innej miary będzie to 1 litr kwiatów mniszka)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Przepis na syrop z mleczu krok po kroku

  1. Oczyszczone i osuszone główki kwiatu mniszka lekarskiego przełożyć do garnka i zalać wodą.
  2. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
  3. Ostudzić i odstawić na dobę w chłodne miejsce, zabezpieczyć przed dostawaniem się do środka owadów lub zanieczyszczeń.
  4. Odcedzić przez sitko lub gazę.
  5. Dodać sok z cytryny i cukier, a następnie gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Regularnie mieszać aż syrop uzyska konsystencję lejącego się miodu.
  6. Przelać do szklanego opakowania lub słoika, szczelnie zamknąć.

Przepis na syrop z pigwy

Na naszym blogu opublikowaliśmy już wcześniej przepis na nalewkę z pigwy. Tym razem przedstawiamy inną recepturę na bazie tego owocu - na zdrowy i smaczny syrop.

Składniki na syrop z pigwy

  • 1 kg owoców pigwy (najlepszy będzie pigwowiec japoński)
  • 1 kg cukru

W doborze składników najlepiej zachować proporcję 1:1, powyższy przepis można dowolnie modyfikować, by zrobić większą porcję lub mniej syropu z pigwy.

Przepis na syrop z pigwy krok po kroku

  1. Owoce umyć i osuszyć.
  2. Każdy pigwowiec podzielić na cztery cząstki, dokładnie usunąć z nich nasiona i pestki.
  3. Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. w kostkę), przesypać je dokładnie taką samą ilością cukru, ile jest owoców (tutaj również zachować wspomnianą już proporcję 1:1).
  4. Po dwóch dniach, gdy owoce z cukrem puszczą sok, przelać syrop (z lub bez zawartości owoców) do mniejszych, szczelnych pojemników.
  5. Tak przygotowany syrop należy spożyć w ciągu kilku miesięcy. Żeby wytrzymał dłużej i się nie zepsuł wystarczy po przelaniu dodatkowo go pasteryzować (np. w piekarniku lub garnku z gotującą się wodą).
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium