
Domowe syropy posiadają szereg zdrowotnych właściwości, a poza tym smakują po prostu pysznie. Mogą być dodatkiem do deserów, składnikiem lemoniady na upalny dzień lub ostatnią deską ratunku w razie przeziębienia czy bólu gardła. Przedstawiamy 3 przepisy na syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z mleczu i syrop z pigwy.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez posiada szereg leczniczych właściwości. Przechowywanie w swojej spiżarni zapasów soku czy syropu z tej rośliny może kiedyś uratować domowników w razie kataru, kaszlu, gorączki lub stanu zapalnego. Kwiaty potrzebne do przygotowania syropu z czarnego bzu najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca.
Składniki na syrop z kwiatów czarnego bzu
- 40 baldachów kwiatu czarnego bzu (w pełni rozwiniętych)
- 1 litr wody
- 1 kilogram cukru (osoby, które nie lubią słodkich syropów, dodają połowę tej porcji)
- sok z 5 cytryn (ewentualnie w zastępstwie kwasek cytrynowy)
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu krok po kroku
- Z kwiatów czarnego bzu usunąć łodyżki, a następnie oczyścić kwiaty i osuszyć.
- Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
- Przecedzić, dodać cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Podgrzewać aż do wrzenia - nie gotować, tylko od razu wyłączyć.
- Gorący syrop przelać do butelek na soki lub słoików, szczelnie zamknąć.
Przepis na syrop z mleczu
Syrop z mniszka lekarskiego (nazywanego potocznie mleczem) to remedium na ból gardła i kaszel. Jak go wykonać? Potrzebne są główki tego kwiatu, a także cukier, woda i sok z cytryny. Najlepsza pora na zbiory mniszka to maj, ale w czerwcu też nie jest na to jeszcze za późno. Najlepiej po materiał na syrop wybrać się w suchy i słoneczny dzień.
Składniki na syrop z mleczu
- 250-400 główek kwiatów mlecza (według innej miary będzie to 1 litr kwiatów mniszka)
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Przepis na syrop z mleczu krok po kroku
- Oczyszczone i osuszone główki kwiatu mniszka lekarskiego przełożyć do garnka i zalać wodą.
- Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Ostudzić i odstawić na dobę w chłodne miejsce, zabezpieczyć przed dostawaniem się do środka owadów lub zanieczyszczeń.
- Odcedzić przez sitko lub gazę.
- Dodać sok z cytryny i cukier, a następnie gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Regularnie mieszać aż syrop uzyska konsystencję lejącego się miodu.
- Przelać do szklanego opakowania lub słoika, szczelnie zamknąć.
Przepis na syrop z pigwy
Na naszym blogu opublikowaliśmy już wcześniej przepis na nalewkę z pigwy. Tym razem przedstawiamy inną recepturę na bazie tego owocu - na zdrowy i smaczny syrop.
Składniki na syrop z pigwy
- 1 kg owoców pigwy (najlepszy będzie pigwowiec japoński)
- 1 kg cukru
W doborze składników najlepiej zachować proporcję 1:1, powyższy przepis można dowolnie modyfikować, by zrobić większą porcję lub mniej syropu z pigwy.
Przepis na syrop z pigwy krok po kroku
- Owoce umyć i osuszyć.
- Każdy pigwowiec podzielić na cztery cząstki, dokładnie usunąć z nich nasiona i pestki.
- Owoce pokroić na mniejsze kawałki (np. w kostkę), przesypać je dokładnie taką samą ilością cukru, ile jest owoców (tutaj również zachować wspomnianą już proporcję 1:1).
- Po dwóch dniach, gdy owoce z cukrem puszczą sok, przelać syrop (z lub bez zawartości owoców) do mniejszych, szczelnych pojemników.
- Tak przygotowany syrop należy spożyć w ciągu kilku miesięcy. Żeby wytrzymał dłużej i się nie zepsuł wystarczy po przelaniu dodatkowo go pasteryzować (np. w piekarniku lub garnku z gotującą się wodą).