Suszone grzyby to obowiązkowy składnik zupy grzybowej, wigilijnych pierogów, czy też staropolskiego bigosu, a nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni ich smaku i aromatu niż suszenie! Dzięki temu zachowują wszystkie walory świeżego produktu.
Suszone grzyby – jak przechowywać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat?
Suszenie żywności to najlepsza technika utrwalania żywności, która polega na odparowaniu wody, a tym samym na zabezpieczenie produktu przed zepsuciem.
Jakie grzyby najbardziej nadają się do suszenia?
Grzyby, które mają zostać ususzone koniecznie muszą być świeże! Nie mogą być zbyt małe, ponieważ odparowanie z nich wody znacznie zmniejsza ich rozmiar. Najlepsze w smaku będą prawdziwki, borowiki, koźlki, podgrzybki, czy też smardze – ususzone zachowują wszystkie swoje walory smakowe. Świetnie nadadzą się również kurki oraz kanie, które będą stanowiły ciekawy dodatek do różnych potraw.
Mamy już grzyby. Jak je odpowiednio przygotować?
W pierwszej kolejności trzeba je dokładnie oczyścić z piasku oraz resztek ściółki leśnej. Pamiętaj, nie można ich myć w wodzie! Woda wniknęłaby do struktury grzybów i znacznie utrudniłaby proces suszenia.
W jaki sposób najlepiej wysuszyć grzyby?
Po dokładnym oczyszczeniu i pokrojeniu, czas przystąpić do głównego etapu – do suszenia! Możesz wykorzystać do tego różne metody: w piekarniku, na nitce nad kuchenką, na słońcu, na grzejniku.
Proponujemy jednak użycie najefektywniejszej metody – suszarka do żywności.
Suszarka do grzybów i owoców pozwala na łatwe suszenie produktów, pozwalając na zachowanie ich wyjątkowego smaku i aromatu na długi czas! Urządzenie składa się z kilku poziomów – piętrowo ułożonych sit. Na dole suszarki umieszczony jest wentylator, dzięki któremu powietrze przechodzi między wszystkimi poziomami i osusza poukładane produkty.
Czas suszenia w dużej mierze zależy od wielkości produktów i ustawionej mocy suszarki, ale zazwyczaj wynosi około 6 godzin. Dobrze ususzone grzyby powinny być elastyczne i pozbawione wilgoci.
Grzyby ususzone. Co dalej?
Wysuszone grzyby należy przełożyć do szczelnego pojemnika, szklanego słoja z uszczelką, lub innego naczynia, które pozwoli na ochronę produktów przed chłonięciem wilgoci i innych zapachów. Wypełnione naczynie z grzybami trzymaj w ocienionym miejscu, by ograniczyć dostęp promieni słonecznych. Dodatkowo do każdego pojemnika możesz dodać liść laurowy, który skutecznie odstrasza mole spożywcze!