Niedawno na naszym blogu opisywaliśmy bogate, prozdrowotne właściwości owoców pigwy oraz zaprezentowaliśmy przepis na witaminową bombę w postaci tzw. Pigwy do herbaty.
Dziś postanowiliśmy zamieścić przepis na pigwę w nieco wzmocnionej wersji, czyli bardzo popularną w tym okresie nalewkę z pigwy.
Przepis na nalewkę z pigwy
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy,
- 600 g cukru,
- 50 g cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 l wody,
- 2 l alkoholu 45-50%.
Sprzęt potrzebny do produkcji:
- garnek,
- ostry nóż,
- sitko,
- lejek,
- butelki z korkami lub butelki z zakrętkami.
Przepis:
Najpierw musimy dokładnie umyć owoce, a następnie obrać je ze skórki i pozbyć się pestek. Do garnka z obranymi owocami dodajemy przygotowane: cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz wodę.
Garnek z owocami stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 45 minut.
Po upływie trzech kwadransów zdejmujemy garnek z kuchenki i odcedzamy sok.
Do otrzymanego soku wlewamy alkohol. Całość mieszamy i przelewamy do butelek, używając do tej czynności odpowiedniego lejka.
Gotową nalewkę odstawiamy na około 3 miesiące do chłodnego, ciemnego pomieszczenia.
Po upływie tego czasu należy zlać płyn znad osadu. Nalewkę ponownie przelewamy do butelek, korkujemy lub zakręcamy i odstawiamy na kolejne kilka miesięcy.
Im dłużej nalewka leżakuje, tym lepszy smak jesteśmy w stanie uzyskać.