Przepis na domowy miód pitny

Przepis na domowy miód pitny

Miód pitny to napój wyskokowy znany już od czasów starożytnych. Ten trunek powstaje podczas fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Najczęściej do jego wykonania wykorzystuje się miód lipowy. Jak samodzielnie zrobić miód pitny domowy? Podajemy przepis na popularny jego wariant, czyli trójniak.

Miód pitny - jak zrobić?

Zacznijmy od terminologii - rodzajów miodów pitnych jest kilka: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak i piątak. Różnią się od siebie zastosowaną podczas produkcji proporcją miodu i wody. Przykładowo w miodzie pitnym trójniaku zostały użyte następujące proporcje - 2 części wody na 1 część miodu (np. 20 litrów wody na 10 litrów miodu). Z kolei w miodzie typu półtorak proporcje są następujące 1:0,5 (miód:woda).

Poza wspomnianym już we wstępie miodem lipowym również inne jego rodzaje nadają się do przygotowania domowego miodu pitnego. Są to przede wszystkim miody wielokwiatowe, akacjowe i rzepakowe. Koneserzy oryginalnych smaków wybierają miody gryczane i wrzosowe.

Kluczowy składnik do przygotowania tego trunku - miód - najlepiej kupować od pszczelarza, a nie w supermarkecie. W ofertach sklepów bardzo często - obok miodów naturalnych - znajdują się również syntetyczne. Z reguły są one tańsze niż miody naturalne, ale nie będą one dobrym materiałem do przygotowania miodu pitnego. Ponieważ miód jest kluczowym składnikiem, dlatego nie ma sensu na nim oszczędzać, bo smak i efekt finalnie nie będą zadowalające.

 

Przepis na miód pitny domowy trójniak

Składniki:

  • 10 litrów miodu lipowego, wielokwiatowego lub innego (według uznania i osobistych preferencji)
  • 20 litrów wody
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich lub drożdży winnych do miodu pitnego (najlepiej wybrać drożdże od razu z pożywką)
  • 12 g kwasku cytrynowego
  • 5 g cukru (jedna łyżeczka)

 

Pojemnik do fermentacji i inne akcesoria:

 

Wykonanie miodu pitnego typu trójniak w 7 krokach:

  1. Do 1,5-litrowej butelki wlać szklankę letniej wody, dodać drożdże z dołączoną do opakowania pożywką oraz łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Ten krok należy wykonać na tydzień przed ważeniem brzeczki, o czym już za chwilę.
  2. Połączyć wodę z miodem (jest to brzeczka), wlać do dużego garnka, zaznaczyć w nim górną warstwę mieszaniny i gotować przez około 30-60 minut. W trakcie gotowania mogą pojawić się szumowiny, należy je na bieżąco zbierać z powierzchni.
  3. Po upływie tego czasu należy uzupełnić roztwór o tyle wody, ile się wygotowało.
  4. Ostudzoną mieszankę wody i miodu, matkę drożdżową oraz kwasek cytrynowy przelać do 40-litrowego gąsiora, szczelnie zatkać i odstawić w miejsce, gdzie panuje temperatura około 18 stopni.
  5. Przez kolejne tygodnie miód będzie fermentować. Na początku - pierwsze 2-3 tygodnie - jest to burzliwy proces, później - kolejne 5-6 tygodni - fermentacja jest znacznie łagodniejsza. Podczas pierwszego etapu trunek wytwarza duże ilości piany, która może się wylać poza pojemnik, dlatego bezpiecznie jest zabezpieczyć miejsce, gdzie gąsior stoi.
  6. Po upływie dwóch etapów fermentacji za pomocą gumowego wężyka ściągnąć czysty płyn, pozostawiając osad. Dotychczas używany do fermentacji gąsior umyć, a następnie przelać do niego miód pitny, ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce, gdzie panuje temperatura około 15 stopni.
  7. Miód pitny trójniak będzie gotowy do spożycia po około roku. Wówczas zawartość gąsiora przelać do mniejszych, szklanych butelek - o pojemności 0,5 litra lub 0,7 litra.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium