
Cydr jabłkowy to orzeźwiający i gaszący pragnienie napój o stosunkowo niewielkiej zawartości alkoholu - od 1,2% do 8,5%. Jest niskokaloryczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Do zrobienia cydru w domowym zaciszu wystarczą jabłka lub gotowy, tłoczony sok, dostępny w prawie każdym sklepie. Przedstawiamy prosty przepis na cydr jabłkowy bez drożdży.
Jak zrobić cydr bez drożdży?
Do wyprodukowanie cydru wystarczą jabłka, nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać czymkolwiek (cukrem czy miodem). Dzięki temu cydr jest mniej słodki i kaloryczny, a także ma mniej procentów (w porównaniu do wina lub innych trunków). Istnieją dwie szkoły robienia cydru - z drożdżami lub bez. Dziś przedstawimy sposób na cydr bez drożdży.
Wybierając jabłka do tego domowego trunku najlepiej sięgać po gatunki, które mają jak najwięcej soku. Najlepsze rezultaty osiąga się dzięki połączeniu jabłek słodkich i kwaśnych. Eksperci radzą, by zachować następujące proporcje: 40% odmian kwaśnych oraz 60% odmian słodkich. Ostateczny smak cydru zależy przede wszystkim od wyboru odpowiednich jabłek. Oryginalny smak można uzyskać dodając 10-20% gruszek lub niewielką ilość soku z czarnej porzeczki, czarnego bzu, winogron lub aronii.
Porada dla początkujących - żeby cydr wyszedł smaczny do pierwszych prób można użyć wyłącznie słodkich jabłek. Jak uzyskać sok, który będzie podstawą do zrobienia cydru? Owoce należy wycisnąć przy pomocy sokowirówki. Dla osób, które nie posiadają takiego urządzenia, dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po tłoczony sok ze sklepu (bez konserwantów, bo mogą zaburzyć proces fermentacji).
Cydr bez drożdży - czy to możliwe?
Podstawowy i najpopularniejszy przepis na cydr uwzględnia drożdże, jednak wcale nie są one niezbędne, by uzyskać pyszny, orzeźwiający trunek. Do zrobienia cydru wykorzystujemy wyłącznie dojrzałe owoce, wszelkie obicia należy usunąć. Owoce najlepiej kupić prosto z sadu, a nie w supermarkecie - im bardziej naturalne i mniej opryskane jabłka, tym lepiej. Jabłek nie ma potrzeby obierać - wystarczy pokroić je na kawałki i wrzucić do sokowirówki. Jaka ilość owoców będzie odpowiednia? Na butlę 5-litrową potrzebne będzie około 12-15 kilogramów owoców. Zrobienie cydru bez drożdży jest banalnie proste - poniżej opisujemy ten proces krok po kroku. Żeby przygotować cydr bez drożdży należy zaopatrzyć się w odpowiednią ilość owoców, słój (lub inny szklany pojemnik, który umożliwia przeprowadzenie procesu fermentacji) i odrobinę cierpliwości.
Przepis na cydr jabłkowy bez drożdży
Składniki:
- 12-15 kilogramów jabłek w proporcji 40% kwaśnych i 60% słodkich
Wykonanie:
- Dokładnie umyj jabłka.
- Pokrojone na kawałki jabłka wyciśnij za pomocą sokowirówki.
- Sok odstaw na kilka godzin - na powierzchnię wypłyną resztki owoców. Zbierz je, dzięki temu cydr będzie bardziej klarowny. Owocowy moszcz przelej do zamykanego szklanego opakowania z korkiem z rurką fermentacyjna. Może to być również ten 8-litrowy słój.
- Pojemnik fermentacyjny odstaw do pomieszczenia o temperaturze pokojowej na około 5-7 dni.
- Gdy burzliwa fermentacja się skończy - po około tygodniu - zlej cydr znak osadu do mniejszej butli i odstaw w chłodne miejsce (optymalna temperatura to 10-12 °C) na kolejne 3-6 tygodni.
- Po tym czasie cydr można rozlewać do małych butelek - np. o pojemności 300 ml lub 500 ml.
- Cydr jabłkowy bez drożdży jest już gotowy do spożycia. Smacznego!