Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Olej czosnkowy – domowy sposób na aromatyczny niezbędnik kuchni.

Olej czosnkowy – domowy sposób na aromatyczny niezbędnik kuchni.

Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza na temat zdrowotnych właściwości czosnku. Nie bez powodu!
Każdy z nas wie, że jest to niekwestionowany obrońca odporności.

Olej czosnkowy – domowy sposób na aromatyczny niezbędnik kuchni.

Po preparaty z czosnkiem warto sięgać nawet profilaktycznie. Przeziębienie, oraz infekcje dróg oddechowych to tylko niektóre dolegliwości, z którymi czosnek radzi sobie doskonale.

Co prawda sklepy oferują naprawdę szeroki asortyment olejów smakowych, ale nigdy nie będzie to to samo, co przygotowany w domu, ze świeżych składników, który można zrobić według swoich upodobań!

Wiecie, jak niewiele potrzeba, żeby Domowy Olej Czosnkowy wylądował w kuchni, gotowy do przyrządzania Waszych specjałów?

Zerknijcie na przepis!

Składniki do przygotowania

  • 500 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy, lub oliwa z oliwek)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 listek laurowy opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

Czosnek musimy bardzo drobno posiekać i trochę rozgnieść. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy z czosnku wydobywa się allicyna, która wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Tak przygotowany czosnek umieszczamy w butelce z olejem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni.

Po tym czasie nasz domowy olej czosnkowy możemy przecedzić, ale jeśli nie przeszkadza nam pływający w środku czosnek nie jest to konieczne :).

Domowy specyfik przechowujemy w lodówce nawet do 6 miesięcy!

SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium