
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza na temat zdrowotnych właściwości czosnku. Nie bez powodu!
Każdy z nas wie, że jest to niekwestionowany obrońca odporności.
Olej czosnkowy – domowy sposób na aromatyczny niezbędnik kuchni.
Po preparaty z czosnkiem warto sięgać nawet profilaktycznie. Przeziębienie, oraz infekcje dróg oddechowych to tylko niektóre dolegliwości, z którymi czosnek radzi sobie doskonale.
Co prawda sklepy oferują naprawdę szeroki asortyment olejów smakowych, ale nigdy nie będzie to to samo, co przygotowany w domu, ze świeżych składników, który można zrobić według swoich upodobań!
Wiecie, jak niewiele potrzeba, żeby Domowy Olej Czosnkowy wylądował w kuchni, gotowy do przyrządzania Waszych specjałów?
Zerknijcie na przepis!
Składniki do przygotowania
- 500 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy, lub oliwa z oliwek)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 listek laurowy opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
Czosnek musimy bardzo drobno posiekać i trochę rozgnieść. Jest to bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy z czosnku wydobywa się allicyna, która wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe.
Tak przygotowany czosnek umieszczamy w butelce z olejem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni.
Po tym czasie nasz domowy olej czosnkowy możemy przecedzić, ale jeśli nie przeszkadza nam pływający w środku czosnek nie jest to konieczne :).
Domowy specyfik przechowujemy w lodówce nawet do 6 miesięcy!
SMACZNEGO!