Nalewka z aronii, inaczej nazywania aroniówką, jest jedną z najbardziej popularnych nalewek. Przygotowana ze świeżych owoców posiada charakterystyczny, nieco cierpki smak. Jeśli chcesz przyrządzić domową nalewkę z aronii, to sprawdź nasze przepisy: tradycyjny i z aronii mrożonej. Oba bardzo łatwe do wykonania, z zaledwie trzech składników i bez gotowania.
Nalewka z aronii – korzyści zdrowotne
Aronia obfituje w antocyjany, polifenole i witaminy, co sprawia, że nalewka z niej może być cennym dodatkiem do Twojej diety. Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z jej spożyciem:
- Wzmocnienie odporności: aronia jest bogata w witaminę C, co może pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu.
- Wspomaganie krążenia: składniki aronii, takie jak antocyjany, mogą wspomagać zdrowie układu krążenia.
- Antyoksydanty: aronia zawiera silne antyoksydanty, które pomagają w ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników.
- Korzyści dla skóry: dzięki zawartości antocyjanów, aronia może opóźniać procesy starzenia.
- Wspomaganie trawienia: aronia może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, dzięki błonnikowi i innym składnikom odżywczym.
- Regulacja poziomu cukru we krwi: niektóre badania sugerują, że aronia może mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi.
Pamiętaj, aby spożywać nalewkę z aronii z umiarem, ponieważ ma ona wysoką zawartość alkoholu.
Nalewka z aronii – przepis tradycyjny
Tradycyjna nalewka z aronii to wyjątkowy trunek o intensywnym smaku i aromacie. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- aronia – 500 g
- spirytus lub wódka – 500 ml
- cukier – 250 g.
Akcesoria:
- słoik o pojemności 900 ml-1 litr, jeśli używasz ilości składników z naszej listy lub słój szklany wielofunkcyjny, gdy chcesz przygotować od razu kilka litrów nalewki
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem,
- małe sitko lub worek filtracyjny
- lejek.
Przygotowanie:
- Jeśli używasz aronii świeżej, umyj ją dokładnie i osusz.
- Wsyp aronię do słoika, który można szczelnie zamknąć.
- Dodaj cukier na wierzch aronii.
- Zalej całość spirytusem lub wódką. Upewnij się, że owoce są całkowicie zanurzone.
- Zamknij słoik dokładnie i odstaw go w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie, by nalewka nabrała intensywnego smaku i koloru.
- Okresowo potrząsaj słoikiem, aby cukier rozpuścił się równomiernie.
- Po upływie 3-4 tygodni, nalewka będzie gotowa. Możesz przecedzić ją przez sitko lub worek filtracyjny, aby pozbyć się owoców.
- Przelej nalewkę do butelek i pozostaw do leżakowania przez kilka miesięcy, dzięki czemu jej smak będzie jeszcze lepszy.
Nalewka z aronii mrożonej – przepis
Aronię mrożoną możesz kupić lub zamrozić samodzielnie. Dlaczego warto to zrobić? Przemrożenie aronii przez co najmniej dobę sprawi, że owoce staną się mniej cierpkie i gorzkie, ponieważ rozpadną się związki odpowiadające za te smaki. Niektórzy jednak preferują przetwory z aronii świeżej, niemrożonej. Wybór zależy od Twoich preferencji, możesz także przygotować nalewkę w dwóch wersjach i porównać je.
Składniki:
- aronia mrożona – 500 g
- spirytus lub wódka – 500 ml
- cukier – 250 g.
Akcesoria:
- słoik
- butelki na nalewki
- etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem
- małe sitko lub worek filtracyjny
- lejek.
Przygotowanie:
- Odstaw mrożone owoce aronii na kilka godzin lub na całą noc, aby mogły się rozmrozić.
- Przygotuj słoik, który można szczelnie zamknąć.
- Wsyp rozmrożone owoce aronii do słoika.
- Dodaj cukier na wierzch aronii.
- Zalej całość spirytusem lub wódką. Upewnij się, że owoce są całkowicie zanurzone.
- Zamknij słoik dokładnie i odstaw go w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie, by nalewka nabrała intensywnego smaku i koloru.
- Okresowo potrząsaj słoikiem, aby cukier rozpuścił się równomiernie.
- Po upływie 3-4 tygodni, nalewka będzie gotowa. Możesz przecedzić ją przez sitko lub worek filtracyjny, aby pozbyć się owoców.
- Przelej nalewkę do butelek i pozostaw do leżakowania przez kilka miesięcy, dzięki czemu jej smak będzie jeszcze lepszy.
Zobacz też nasze inne przepisy na nalewki.