Nalewka z aronii – tradycyjna i z aronii mrożonej

Nalewka z aronii – tradycyjna i z aronii mrożonej

Nalewka z aronii, inaczej nazywania aroniówką, jest jedną z najbardziej popularnych nalewek. Przygotowana ze świeżych owoców posiada charakterystyczny, nieco cierpki smak. Jeśli chcesz przyrządzić domową nalewkę z aronii, to sprawdź nasze przepisy: tradycyjny i z aronii mrożonej. Oba bardzo łatwe do wykonania, z zaledwie trzech składników i bez gotowania.

Nalewka z aronii – korzyści zdrowotne 

Aronia obfituje w antocyjany, polifenole i witaminy, co sprawia, że nalewka z niej może być cennym dodatkiem do Twojej diety. Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z jej spożyciem:

  • Wzmocnienie odporności: aronia jest bogata w witaminę C, co może pomóc we wzmocnieniu odporności organizmu.
  • Wspomaganie krążenia: składniki aronii, takie jak antocyjany, mogą wspomagać zdrowie układu krążenia.
  • Antyoksydanty: aronia zawiera silne antyoksydanty, które pomagają w ochronie organizmu przed działaniem wolnych rodników.
  • Korzyści dla skóry: dzięki zawartości antocyjanów, aronia może opóźniać procesy starzenia.
  • Wspomaganie trawienia: aronia może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, dzięki błonnikowi i innym składnikom odżywczym.
  • Regulacja poziomu cukru we krwi: niektóre badania sugerują, że aronia może mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi.

Pamiętaj, aby spożywać nalewkę z aronii z umiarem, ponieważ ma ona wysoką zawartość alkoholu. 

Nalewka z aronii – przepis tradycyjny

Tradycyjna nalewka z aronii to wyjątkowy trunek o intensywnym smaku i aromacie. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • aronia – 500 g
  • spirytus lub wódka – 500 ml
  • cukier – 250 g.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz aronii świeżej, umyj ją dokładnie i osusz.
  2. Wsyp aronię do słoika, który można szczelnie zamknąć.
  3. Dodaj cukier na wierzch aronii.
  4. Zalej całość spirytusem lub wódką. Upewnij się, że owoce są całkowicie zanurzone.
  5. Zamknij słoik dokładnie i odstaw go w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie, by nalewka nabrała intensywnego smaku i koloru.
  6. Okresowo potrząsaj słoikiem, aby cukier rozpuścił się równomiernie.
  7. Po upływie 3-4 tygodni, nalewka będzie gotowa. Możesz przecedzić ją przez sitko lub worek filtracyjny, aby pozbyć się owoców.
  8. Przelej nalewkę do butelek i pozostaw do leżakowania przez kilka miesięcy, dzięki czemu jej smak będzie jeszcze lepszy.

 Domowa nalewka z aronii

Nalewka z aronii mrożonej – przepis

Aronię mrożoną możesz kupić lub zamrozić samodzielnie. Dlaczego warto to zrobić? Przemrożenie aronii przez co najmniej dobę sprawi, że owoce staną się mniej cierpkie i gorzkie, ponieważ rozpadną się związki odpowiadające za te smaki. Niektórzy jednak preferują przetwory z aronii świeżej, niemrożonej. Wybór zależy od Twoich preferencji, możesz także przygotować nalewkę w dwóch wersjach i porównać je.

Składniki:

  • aronia mrożona – 500 g
  • spirytus lub wódka – 500 ml
  • cukier – 250 g.

Akcesoria:

  • słoik
  • butelki na nalewki
  • etykiety na nalewki lub zawieszki z grawerem
  • małe sitko lub worek filtracyjny
  • lejek.

Przygotowanie:

  1. Odstaw mrożone owoce aronii na kilka godzin lub na całą noc, aby mogły się rozmrozić.
  2. Przygotuj słoik, który można szczelnie zamknąć.
  3. Wsyp rozmrożone owoce aronii do słoika.
  4. Dodaj cukier na wierzch aronii.
  5. Zalej całość spirytusem lub wódką. Upewnij się, że owoce są całkowicie zanurzone.
  6. Zamknij słoik dokładnie i odstaw go w ciemne miejsce na około 3-4 tygodnie, by nalewka nabrała intensywnego smaku i koloru.
  7. Okresowo potrząsaj słoikiem, aby cukier rozpuścił się równomiernie.
  8. Po upływie 3-4 tygodni, nalewka będzie gotowa. Możesz przecedzić ją przez sitko lub worek filtracyjny, aby pozbyć się owoców.
  9. Przelej nalewkę do butelek i pozostaw do leżakowania przez kilka miesięcy, dzięki czemu jej smak będzie jeszcze lepszy.

Zobacz też nasze inne przepisy na nalewki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium