Likier piernikowy i piernikowo-czekoladowy – przepisy

Likier piernikowy i piernikowo-czekoladowy – przepisy

Likier piernikowy to aromatyczny trunek, posiadający korzenny smak. Jego przygotowanie likieru piernikowego w domowym zaciszu jest proste, a takim trunkiem możesz poczęstować gości lub wręczyć go jako prezent. Sprawdź, jak zrobić likier piernikowy z mlekiem skondensowanym oraz jak przygotować świąteczny likier czekoladowo-piernikowy.

Przepis na klasyczny likier piernikowy

Smak likieru piernikowego przypomina tradycyjny piernik, a przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane. Likier ten może być dodatkiem do kawy lub herbaty, a także składnikiem koktajli.

Składniki:

  • wódka lub spirytus rozcieńczony wodą – 250 ml
  • mleko skondensowane słodzone – 200 ml
  • mleko skondensowane niesłodzone – 200 ml
  • śmietanka 30% – 100 ml
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki
  • kakao – 1 łyżeczka
  • miód – 2 łyżki.

Akcesoria:

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz oba rodzaje mleka skondensowanego oraz śmietankę.
  2. Dodaj miód, przyprawę do piernika i, jeśli chcesz, kakao. Dokładnie wymieszaj składniki blenderem lub trzepaczką, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Stopniowo wlewaj alkohol, mieszając, by uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Gotowy likier przelej do czystych, wyparzonych butelek i odstaw na 24 godziny, by smaki się przegryzły.

Przepis na świąteczny likier czekoladowo-piernikowy

Drugi rodzaj likieru opiera się nie tylko na korzennych przyprawach do piernika, ale też gorzkiej czekoladzie. Taki likier czekoladowo-piernikowy dobrze komponuje się z różnego rodzaju deserami.

Składniki:

  • czekolada gorzka – 200 g
  • mleko skondensowane niesłodzone – 250 ml
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • wódka – 200 ml
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka.

Akcesoria:

  • butelki świąteczne lub butelki na nalewki
  • etykiety świąteczne samoprzylepne lub zawieszki świąteczne ażurowe z grawerem.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku na małym ogniu podgrzej mleko skondensowane z kawałkami gorzkiej czekolady, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  2. Dodaj śmietankę, przyprawę do piernika i miód, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Po przestudzeniu masy stopniowo wlewaj wódkę, ciągle mieszając.
  4. Gotowy likier przelej do butelki i odstaw na minimum 24 godziny.

Pierniczki na Boże Narodzenie

Pierniki nie tylko do jedzenia

Pozostając w temacie świątecznych pierników, chcemy podpowiedzieć też pomysł na prezent dla bliskich. Upieczone ciasteczka możesz umieścić w ozdobnych pojemnikach, takich jak świąteczny słoik z pokrywką w kształcie bałwana, choinki lub misia i wręczyć jako prezent bożonarodzeniowy.

Poza tym tradycyjne pierniki to także piękna ozdoba świąteczna. Możesz zawiesić je na choince i dodać do świątecznych stroików.

Zobacz też nasze inne przepisy na Boże Narodzenie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium