Likier piernikowy to aromatyczny trunek, posiadający korzenny smak. Jego przygotowanie likieru piernikowego w domowym zaciszu jest proste, a takim trunkiem możesz poczęstować gości lub wręczyć go jako prezent. Sprawdź, jak zrobić likier piernikowy z mlekiem skondensowanym oraz jak przygotować świąteczny likier czekoladowo-piernikowy.
Przepis na klasyczny likier piernikowy
Smak likieru piernikowego przypomina tradycyjny piernik, a przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane. Likier ten może być dodatkiem do kawy lub herbaty, a także składnikiem koktajli.
Składniki:
- wódka lub spirytus rozcieńczony wodą – 250 ml
- mleko skondensowane słodzone – 200 ml
- mleko skondensowane niesłodzone – 200 ml
- śmietanka 30% – 100 ml
- przyprawa do piernika – 2 łyżki
- kakao – 1 łyżeczka
- miód – 2 łyżki.
Akcesoria:
- butelki świąteczne lub butelki na nalewki
- etykiety świąteczne samoprzylepne lub zawieszki świąteczne ażurowe z grawerem.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz oba rodzaje mleka skondensowanego oraz śmietankę.
- Dodaj miód, przyprawę do piernika i, jeśli chcesz, kakao. Dokładnie wymieszaj składniki blenderem lub trzepaczką, aż uzyskasz gładką masę.
- Stopniowo wlewaj alkohol, mieszając, by uzyskać jednolitą konsystencję.
- Gotowy likier przelej do czystych, wyparzonych butelek i odstaw na 24 godziny, by smaki się przegryzły.
Przepis na świąteczny likier czekoladowo-piernikowy
Drugi rodzaj likieru opiera się nie tylko na korzennych przyprawach do piernika, ale też gorzkiej czekoladzie. Taki likier czekoladowo-piernikowy dobrze komponuje się z różnego rodzaju deserami.
Składniki:
- czekolada gorzka – 200 g
- mleko skondensowane niesłodzone – 250 ml
- śmietanka 30% – 200 ml
- wódka – 200 ml
- przyprawa do piernika – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka.
Akcesoria:
- butelki świąteczne lub butelki na nalewki
- etykiety świąteczne samoprzylepne lub zawieszki świąteczne ażurowe z grawerem.
Sposób przygotowania:
- W rondelku na małym ogniu podgrzej mleko skondensowane z kawałkami gorzkiej czekolady, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Dodaj śmietankę, przyprawę do piernika i miód, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po przestudzeniu masy stopniowo wlewaj wódkę, ciągle mieszając.
- Gotowy likier przelej do butelki i odstaw na minimum 24 godziny.
Pierniki nie tylko do jedzenia
Pozostając w temacie świątecznych pierników, chcemy podpowiedzieć też pomysł na prezent dla bliskich. Upieczone ciasteczka możesz umieścić w ozdobnych pojemnikach, takich jak świąteczny słoik z pokrywką w kształcie bałwana, choinki lub misia i wręczyć jako prezent bożonarodzeniowy.
Poza tym tradycyjne pierniki to także piękna ozdoba świąteczna. Możesz zawiesić je na choince i dodać do świątecznych stroików.
Zobacz też nasze inne przepisy na Boże Narodzenie.