Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku? Lista i sprawdzony przepis

Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku? Lista i sprawdzony przepis

Fasolka po bretońsku to znana i lubiana potrawa, która od lat gości na polskich stołach. Jest sycąca, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.  Jak przyrządzić najlepszą fasolkę po bretońsku? Jakie przyprawy do niej dodać? Przeczytaj nasze porady i przepis.

Fasolka po bretońsku – krótka historia potrawy

Fasolka po bretońsku może nawiązywać do tradycyjnego francuskiego dania o nazwie "cassoulet". Ta potrawa ma swoje korzenie w regionie Langwedocja-Roussillon, a dokładniej w miastach Carcassonne, Tuluza i Castelnaudary. Nazwa "cassoulet" wywodzi się od naczynia, w którym potrawa jest tradycyjnie przyrządzana – od "casserole", czyli rondla.

Francuskie "cassoulet" było tradycyjnym daniem wiejskim, przyrządzanym z dostępnych “pod ręką” składników, takich jak fasola, kiełbasa i skrawki mięsa. Z kolei pierwsze przepisy na polską “fasolkę po bretońsku” pochodzą z XIX wieku. M.in. na tej podstawie wnioskuje się, że być może inspiracją dla tej potrawy była "cassoulet".

To jednak tylko jedna teoria. Druga zakłada, że fasolka po bretońsku inspirowana jest angielską potrawą “baked beans”, która trafiła na Wyspy Brytyjskie z Ameryki, wraz z kolonistami. Jedno jest pewne – dania przypominające fasolkę po bretońsku są obecne w wielu kulturach i wszędzie cieszą się dużą popularnością.

Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku?

Sekretem pysznej fasolki po bretońsku jest odpowiednia kompozycja przypraw. Najczęściej do potrawy dodaje się:

  • Liście laurowe: nadają potrawie głęboki, korzenny aromat.
  • Ziele angielskie: pikantne i lekko gorzkawe, idealnie komponuje się z fasolą.
  • Majeranek: dodaje fasolce charakterystycznej, lekko słodkawej nuty.
  • Papryka wędzona słodka: nadaje potrawie dymny aromat i apetyczny kolor.
  • Cząber: łagodzi wzdęcia i ułatwia trawienie fasoli.
  • Sól: podkreśla smak wszystkich składników.
  • Pieprz: dodaje potrawie ostrości.
  • Czosnek: świeży lub suszony, nadaje potrawie pikantnej nuty.

Wybierając przyprawy, zwróć uwagę na to, by były świeże i aromatyczne. W naszym sklepie znajdziesz różnorodne przyprawy i zioła wysokiej jakości, w tym: przyprawy jednoskładnikowe, mieszanki przypraw a nawet zestawy przypraw.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Zacznijmy od tego, jak dobrać kluczowe składniki fasolki po bretońsku:

  • Fasola – najlepiej korzystać z suszonej fasoli i namoczyć ją przez noc przed gotowaniem.
  • Surowe mięso – tradycyjnie używane są kawałki wieprzowiny, gęsiny i czasem kaczki. Ale możesz dostosować wybór mięsa do swoich preferencji. 
  • Wędzonka: boczek, kiełbasa lub szynka, wzbogacają smak potrawy.
  • Warzywa - podstawowymi warzywnymi dodatkami są pomidory oraz cebula. Możesz jednak dodać także marchewkę, seler i pietruszkę, aby potrawa była bardziej pożywna i aromatyczna.

Poniżej znajdziesz polecany przez nas zestaw składników i sposób przyrządzenia fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • fasola biała “Piękny Jaś” – 500 g
  • kiełbasa wieprzowa – 400 g
  • mięso wieprzowe (np. łopatka, szynka) – 200 g 
  • pomidory w puszce (krojone) – 400 g
  • bulion warzywny lub woda – ok. 1 litr
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki (możesz zastąpić czosnkiem suszonym)
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • papryka wędzona – 1 łyżeczka
  • majeranek – 1 łyżka
  • oregano – 1 łyżeczka
  • cząber – 1 łyżeczka
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • sól i pieprz do smaku
  • olej – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz w wodzie na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc. Następnie odcedź.
  2. Kiełbasę i mięso pokrój w niewielką kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso, przełóż do garnka. 
  5. Następnie podsmaż kiełbasę, dodaj cebulę i zeszklij. Po kilku minutach dodaj czosnek, podsmaż i przełóż wszystko do garnka.
  6. Do garnka dodaj odsączoną fasolę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, majeranek, oregano, cząber, liście laurowe, ziele angielskie.
  7. Wlej do garnka bulion lub wodę (tyle, aby fasola była przykryta) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 godzinę, aż fasola będzie miękka.
  8. Pod koniec gotowania dopraw fasolkę solą i pieprzem.
  9. Podawaj na gorąco z posypką z posiekanej świeżej pietruszki.

Dodatkowe wskazówki

  • Do fasolki po bretońsku można dodać inne warzywa, np. paprykę, cukinię lub pieczarki.
  • Mięso możesz zastąpić boczkiem.
  • Jednorazowo możesz przygotować sporą ilość fasolki po bretońsku, a następnie dodatkowe porcje przełożyć do hermetycznych pojemników na żywność i zamrozić.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium