Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Dżem z winogron jasnych lub ciemnych – przepisy

Dżem z winogron jasnych lub ciemnych – przepisy

Winogrona nie tylko są doskonałe do produkcji wina, ale mogą również stać się głównym składnikiem aromatycznego dżemu. Zobacz nasze przepisy na dżem z winogron jasnych i z winogron ciemnych. Dowiedz się także, jak przygotować winogrona na dżem: czy trzeba usuwać ich skórki i pestki.

Jak przygotować winogrona na dżem?

Zanim rozpoczniemy przygotowywanie dżemu z winogron, musimy zadbać o samą bazę naszego przetworu – owoce. Winogrona są dość specyficzne pod względem skórek i pestek. Czy jednak trzeba się ich pozbywać? Otóż niekoniecznie.

Skórki: Skórki winogron nadają dżemowi nie tylko smaku, ale także naturalnej konsystencji. Warto je zostawić, ale jeśli zależy ci na gładkim dżemie, możesz je obrać.

Pestki: Pestki winogron są dość drobne i można je zjeść, ale jeśli nie chcesz, żeby przeszkadzały w degustacji dżemu, możesz je wyjąć.

Dżem z winogron jasnych

Winogrona są dosyć bogate w cukier, więc do przygotowania dżemu lepiej dodać mniej cukru niż w przypadku przetworów z innych owoców. W naszym przepisie korzystamy tylko z winogron, jednak jeśli chcesz, to możesz połączyć je z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami, malinami, śliwkami, a także pigwą lub aronią. 

Składniki:

  • winogrona jasne – 1 kg
  • cukier – 300 g
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • cynamon – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

Przygotowanie:

  1. Winogrona opłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skórek (opcjonalnie).
  2. Usuń pestki, ale nie martw się, jeśli kilka zostanie.
  3. W dużym garnku wymieszaj winogrona, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz cynamon.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.
  5. Gdy dżem zgęstnieje, przelej go do słoików, wcześniej wyparzonych. Zakręć je i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Dżem z winogron ciemnych

Wśród odmian ciemnych winogron znajdziesz owoce deserowe, pozbawione pestek. Warto wybrać właśnie winogrona bezpestkowe, bo znacznie skróci to czas przygotowania dżemu. Czasem w sklepach czy na targach można spotkać także jasne winogrona bezpestkowe.

Składniki:

  • winogrona ciemne – 1 kg
  • cukier – 300 g
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy
  • goździki – 1 łyżeczka.

Akcesoria:

  • słoiki na przetwory
  • zakrętki do słoików
  • lejek do słoików
  • etykiety na słoiki
  • kapturki, serwetki na słoiki.

Przygotowanie:

  1. Winogrona opłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skórek (opcjonalnie).
  2. Usuń pestki, starając się, by zostawić ich jak najmniej.
  3. W garnku połącz winogrona, cukier, sok i skórkę z pomarańczy oraz goździki.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, często mieszając.
  5. Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, przełóż go do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 10-15 minut.

Domowy dżem z winogron

Jak zagęścić dżem z winogron?

Jeśli po przygotowaniu dżemu z winogron okazało się, że jest zbyt rzadki, nie martw się. Możesz go zagęścić dodając FRUKTA-ŻEL, który znajdziesz w naszym sklepie, lub stosując prostą domową metodę. Rozpuść 2-3 łyżki żelatyny w niewielkiej ilości ciepłej wody i wymieszaj z dżemem. Gotuj przez kilka minut, aż dżem zgęstnieje.

Dżem z winogron to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dżemów owocowych. Przygotowanie go w domu daje poczucie satysfakcji i pozwala kontrolować składniki. Spróbuj obu wersji – jasnej i ciemnej, bo każda jest ciekawa pod względem smaku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium