
Czerwiec jest miesiącem, w którym królują truskawki – długo oczekiwany smak lata. Można je znaleźć na straganach, w ogródkach. Owoce te kojarzą się z dzieciństwem, latem, mają intensywny kolor i apteczny zapach, a ponadto są na drugim miejscu w rankingu na ulubione owoce. To skarb witamin.
Domowy dżem z truskawek - smak i zapach lata
Bomba witamin dla zdrowia i urody
Truskawki należą do owoców, które mają wysoką zawartość witaminy C. Tak, tak.. więcej niż cytrusy.
Należy je spożywać, ponieważ mają wiele wartości odżywczych. Poprzez zawartość antyoksydantów mogą zapobiec chorobom nowotworowym oraz układu sercowo-naczyniowego.
Truskawki są owocami niskokalorycznymi 100 g truskawek to 30- 35 kcal, dlatego można je zajadać bez wyrzutów sumienia, a poprzez zawartość błonnika wspomagają pracę jelit.
Owoce są również naturalnym eliksirem młodości. Odżywiają skórę, rozjaśniają przebarwienia, działają bakteriobójczo.
Coś na słodko i nie tylko
Truskawki nadają się nie tylko do ciast i deserów. Można eksperymentować na wiele sposobów, dodawać do dań mięsnych, sałatek.
Przepisów z truskawkami jest wiele, zaczynając od śniadań kończąc na kolacji. Najpopularniejsze w okresie letnim są pierogi z truskawkami, kruszonka oraz koktajle.
Przetwory z truskawek
Sezon truskawkowy wiąże się przede wszystkim z przetworami i słoikami. Można zrobić wszystko… dosłownie. Konfitury, kompoty, dżemy, syropy, musy, wino.
W naszym sklepie znajdą Państwo wszystkie potrzebne opakowania szklane: słoiki, butelki, akcesoria do produkcji w domowym zaciszu oraz etykiety, aby oznaczyć przetwory.
Dzisiaj proponujemy Państwu prosty i pyszny przepis na dżem z truskawek, który mamy nadzieję, że zagości w wielu domach.
Dżem z truskawek – jakie truskawki?
Truskawki… jakie wybrać? Najlepiej, aby były soczyste i słodkie, nie wybieraj owoców nadgnitych i niedojrzałych.
Najczęściej w tego typu przetworach używa się sporą ilość cukru, czasami 1:1 natomiast jest to element, dzięki któremu przetwory nie psują się i możemy smacznie kosztować w okresie zimowym. Jeśli zdecydujemy się na mniejszą ilość cukru warto wybrać słodsze truskawki, a dżem dłużej gotowany i zapasteryzowany również długo wytrzyma w chłodnym miejscu.
Co z słoikami?
Nie zapominajmy o słoikach i zakrętkach. Warto zadbać, aby były czyste, bez rys, pęknieć, a zakrętki nie były odkształcone i zardzewiałe. To najważniejszy element, aby nasze przetwory się nie zepsuły.
Teraz przejdźmy do najważniejszego… przepisu!
Co potrzebujemy?
Przepis na ok 6 słoiczków 200 ml.
- 1 kg truskawek
- 600 g cukru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, kroimy i wrzucamy zasypując cukrem do garnka, dodajemy sok z cytryny.
2. Gdy cukier się rozpuści zwiększamy ogień, aby nasza konsystencja zaczęła bulgotać.
3. Całość dusimy ok 1,5-2 h do uzyskania gęstej mikstury.
4. Otrzymaną masę owocową przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Życzymy smacznego :)!