Zaloguj się
Nie pamiętam hasła
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Co zrobić z jeżyn - przepisy

Co zrobić z jeżyn - przepisy

Jeżyna leśna to fioletowo-czarne owoce, które posiadają wiele cennych właściwości, jest uznawana za owoc zdrowia i młodości. Krzew owocowy najczęściej znajdziemy na skrawku lasu. Najlepsze są owoce świeże, zerwane z krzaka. Aby móc zimą wspominać wspaniały smak warto zrobić przetwory.

Co zrobić z jeżyn - przepisy

Bliźniak maliny?

Jeżyny swoim wyglądem przypominają maliny, natomiast są twardsze i większe, a przede wszystkim są ciemnofioletowe.

Krzew owocowy ma wygięte pędy, które często leżą na ziemi i co najwazniejsze.. mają ostre kolce! Dlatego należy uważać przy zbieraniu owoców, w szczególności gdy wybieramy się na zbiory z dziećmi.

Źródło witamin i wartości odżywczych

Wiele cennych składników znajdziemy w ciemnych owocach. Jeżyny wykorzystywane są przy przeziębieniach, zwalczają infekcje, wzmacniają organizm dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz działają antyrakowo, ale również uspokajająco.

Owoce są bogate w witaminę K, wapń i magnez, które wzmacniają kości.

Liście jeżyn

Nie tylko owoce mają wiele właściwości odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, ale również liście.

Napar z liści jeżyn działa uspokojająco na żołądek, hamuje biegunkę, a także pomaga przy kaszlu, chrypce i bolesnych miesiączkach.

Napar z liści – przepis

Łyżeczkę liści zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 min. Otrzymany trunek pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Liście wykorzystywane są również dla urody, w postaci kąpieli lub toniku. Mogą pomóc w stanach zapalnych skóry, trądziku, wypryskach lub łuszczycy.

Jeżynowa kąpiel/tonik - przepis

Dwie garście liści (świeżych lub suszonych) gotujemy w 3 litrach wody pod przykryciem 3 min.

Odstawiamy na ok. 10 min, przecedzamy i wlewamy do wanny lub butelki jako tonik.

Regularne kąpiele ujędrniają, łagodzą i koją skórę.

Co zrobić z jeżyn?

Jeżyny wykorzystywane są w wielu potrawach. Okres letni jest najlepszym czasem na zbiory i przyrządzanie smacznych dań z owocami. Aby cieszyć nimi zimą można zamrozić.

Z owoców jeżyn możemy wykonać:

  • soki,
  • nalewki,
  • herbaty,
  • konfitury,
  • dżemy,
  • ciasta,
  • desery.

Przepis na sok z jeżyn

Co potrzebujemy?

1. Owoce myjemy i układamy na przemian z cukrem.

2. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-10 dni.

3. Po tym czasie przecedzamy sok przez gazę lub sitko i wlewamy do garnka.

4. Gotujemy przez ok. 10 min.

5. Używając lejka przelewamy do słoików/butelek na przykład typu SOCZEK /KUBUŚ 330 ml.

Przepis na nalewkę jeżynową – jeżynówkę

Co potrzebujemy?

1. Owoce myjemy i układamy w słoju. Polecamy nasze słoje wielofunkcyjne .

2. Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni.

3. Po tym czasie zalewamy alkoholem i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie.

4. Następnie przelewamy nalewkę przez sitko i odcedzamy.

5. Używając lejka przelewamy do butelek i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy.

Powodzenia!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper Premium