
Jeżyna leśna to fioletowo-czarne owoce, które posiadają wiele cennych właściwości, jest uznawana za owoc zdrowia i młodości. Krzew owocowy najczęściej znajdziemy na skrawku lasu. Najlepsze są owoce świeże, zerwane z krzaka. Aby móc zimą wspominać wspaniały smak warto zrobić przetwory.
Co zrobić z jeżyn - przepisy
Bliźniak maliny?
Jeżyny swoim wyglądem przypominają maliny, natomiast są twardsze i większe, a przede wszystkim są ciemnofioletowe.
Krzew owocowy ma wygięte pędy, które często leżą na ziemi i co najwazniejsze.. mają ostre kolce! Dlatego należy uważać przy zbieraniu owoców, w szczególności gdy wybieramy się na zbiory z dziećmi.
Źródło witamin i wartości odżywczych
Wiele cennych składników znajdziemy w ciemnych owocach. Jeżyny wykorzystywane są przy przeziębieniach, zwalczają infekcje, wzmacniają organizm dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz działają antyrakowo, ale również uspokajająco.
Owoce są bogate w witaminę K, wapń i magnez, które wzmacniają kości.
Liście jeżyn
Nie tylko owoce mają wiele właściwości odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie, ale również liście.
Napar z liści jeżyn działa uspokojająco na żołądek, hamuje biegunkę, a także pomaga przy kaszlu, chrypce i bolesnych miesiączkach.
Napar z liści – przepis
Łyżeczkę liści zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 min. Otrzymany trunek pić 3 razy dziennie po pół szklanki.
Liście wykorzystywane są również dla urody, w postaci kąpieli lub toniku. Mogą pomóc w stanach zapalnych skóry, trądziku, wypryskach lub łuszczycy.
Jeżynowa kąpiel/tonik - przepis
Dwie garście liści (świeżych lub suszonych) gotujemy w 3 litrach wody pod przykryciem 3 min.
Odstawiamy na ok. 10 min, przecedzamy i wlewamy do wanny lub butelki jako tonik.
Regularne kąpiele ujędrniają, łagodzą i koją skórę.
Co zrobić z jeżyn?
Jeżyny wykorzystywane są w wielu potrawach. Okres letni jest najlepszym czasem na zbiory i przyrządzanie smacznych dań z owocami. Aby cieszyć nimi zimą można zamrozić.
Z owoców jeżyn możemy wykonać:
- soki,
- nalewki,
- herbaty,
- konfitury,
- dżemy,
- ciasta,
- desery.
Przepis na sok z jeżyn
Co potrzebujemy?
1. Owoce myjemy i układamy na przemian z cukrem.
2. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-10 dni.
3. Po tym czasie przecedzamy sok przez gazę lub sitko i wlewamy do garnka.
4. Gotujemy przez ok. 10 min.
5. Używając lejka przelewamy do słoików/butelek na przykład typu SOCZEK /KUBUŚ 330 ml.
Przepis na nalewkę jeżynową – jeżynówkę
Co potrzebujemy?
1. Owoce myjemy i układamy w słoju. Polecamy nasze słoje wielofunkcyjne .
2. Jeżyny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni.
3. Po tym czasie zalewamy alkoholem i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie.
4. Następnie przelewamy nalewkę przez sitko i odcedzamy.
5. Używając lejka przelewamy do butelek i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy.