
Gruszka, obok jabłka, to jedno z ulubionych owoców w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że doskonale sprawdza się w zimowych eksperymentach kulinarnych. Gruszki możesz nie tylko upiec, ale też przyrządzić w syropie czy w occie. Zamknięte w słoiku będą służyły w kuchni przez wiele miesięcy. Sprawdź nasze pomysły na przetwory z gruszek na zimę.
Gruszki – wartości odżywcze i właściwości
Gruszka to nie tylko pyszna przekąska, ale również skarbnica wartości odżywczych. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, K, C oraz PP, a także składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. Jest bogata w błonnik, więc wspomaga układ pokarmowy.
Składniki, które zawiera, mogą wspomóc regulację ciśnienia krwi (potas), obniżać poziom cholesterolu (pektyny), działać przeciwutleniająco. Ponadto antyoksydanty, luteina i zeaksantyna, mogą pomóc w ochronie wzroku.
Na przetwory najlepsze są odmiany gruszek o wyrazistym smaku i zwartej formie, takie jak:
- Bonkreta Williamsa,
- Red Faworytka,
- Paryżanka,
- General Leclerc,
- Konferencja.
Należy unikać mrożenia gruszek, aby zachować ich smak i aromat. Najlepiej wykorzystać owoce surowe.
Kompot z gruszek – przepis
Kompot z gruszek to pyszny i orzeźwiający napój, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. W przepisie podajemy standardową ilość cukru, ale jeśli chcesz przyrządzić kompot fit, to możesz znacznie obniżyć tę ilość lub nawet całkiem zrezygnować ze słodzenia.
Składniki:
- dojrzałe gruszki – 1 kg
- woda – 1 litr
- cukier – 1 szklanka
- cytryna (opcjonalnie) – kilka plasterków
- goździki (opcjonalnie) – kilka sztuk
- cynamon (opcjonalnie) – 1 laska.
Akcesoria:
Przygotowanie:
- Gruszki dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Dodaj pokrojone gruszki do wrzącej wody.
- Po kilku minutach gotowania dodaj cukier do garnka, mieszając, aż się rozpuści.
- Jeśli chcesz nadać kompotowi dodatkowy aromat, dodaj plasterki cytryny, goździki lub laskę cynamonu.
- Zmniejsz ogień i gotuj gruszki na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się.
- Gdy gruszki są gotowe, wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.
- Schłodzony kompot przelej do słoików lub karafki.
Gruszki w occie – przepis
Gruszki w occie możesz wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, do deski serów lub do sałatek ze świeżych warzyw.
Składniki:
- gruszki – 2 kg
- cukier – 150 g
- woda – 2 szklanki
- ocet spirytusowy 10% – 250 ml
- cynamon – 1 laska
- goździki – 5 sztuk.
Akcesoria:
- słoiki na przetwory
- etykiety samoprzylepne na słoiki
- kapturki/serwetki na słoiki.
Przygotowanie:
- Gruszki dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- Przygotuj zalewę: wodę, ocet, cukier, goździki i cynamon zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Do zalewy dodaj pokrojone wcześniej gruszki i gotuj do czasu aż gruszki staną się miękkie (zwykle 5-15 minut).
- Miękkie i lekko przejrzyste gruszki wyciągnij z zalewy i umieść w czystych i wcześniej wyparzonych słoikach.
- Do słoików dodaj zalewę wraz z przyprawami, ale wcześniej ponownie doprowadź ją do wrzenia. Ważne jest pozostawienie 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
- Zakręć słoiki mocno czystymi nakrętkami, a następnie odwróć je do góry dnem.
- Pozostaw przetwory do przestygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Gruszki w syropie – przepis
Gruszki w syropie świetnie smakują same, ale też jako dodatek do deserów, lodów, naleśników czy jako dodatek do jogurtów.
Składniki:
- twarde, słodkie gruszki – 1 kg
- cukier – 500 g
- woda – 1 litr
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- goździki (opcjonalnie) – kilka sztuk
- cynamon (opcjonalnie) – 1 laska.
Akcesoria:
- słoiki na przetwory
- etykiety samoprzylepne na słoiki
- kapturki/serwetki na słoiki.
Przygotowanie:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki lub mniejsze kawałki.
- W garnku połącz cukier, wodę, sok z cytryny oraz goździki i cynamon.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj syrop przez kilka minut.
- Wrzuć pokrojone gruszki do gotującego się syropu.
- Gotuj gruszki na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż staną się miękkie.
- Gdy gruszki są gotowe, wyłącz ogień i pozostaw je w syropie do ostygnięcia.
- Po schłodzeniu, przenieś gruszki w syropie do wyparzonych słoików.
- Zakręć słoiki szczelnie i przechowuj w chłodnym miejscu.
Gruszki w syropie mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni.